Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/37563
Title: ТРУДНОЩІ В ОПАНУВАННІ ФОНОЛОГІЧНОЇ СИСТЕМИ ФРАНЦУЗЬКОЇ МОВИ
Other Titles: DIFFICULTIES IN MASTERING FRENCH PHONOLOGICAL SYSTEM
Authors: Яцканич Надія Михайлівна
Keywords: іноземна мова (ІМ), французька мова (ФМ), друга іноземна мова (французька) (ДІМ (франц.)), фонетика ФМ, опанування фонологічної компетенції, елементи звукової системи.
Issue Date: Apr-2021
Publisher: Видавничий дім «Гельветика»
Citation: Яцканич Н.М. «Труднощі в опанування фонологічної системи французької мови.» / Вчені записки Таврійського національного університету імені І. Вернадського: зб. наук. ст./ гол. ред. В.П. Казарін. Київ: видавничий дім «Гельветика», 2021. Том 32 (71) №1. Серія: Філологія. Журналістика. С.148-153.
Abstract: Статтю присвячено питанню фонетичної компетенції, а саме подоланню труднощів в процесі оволодіння фонологічною системою французької мови. Усне мовлення є основним компонентом спілкування. Чітка й правильна вимова, беззаперечно, вважається важливою складовою частиною ефективної іншомовної комунікації. Навчання іноземній мові вимагає всебічного опанування всіх аспектів цієї дисципліни, а саме глибоких знань з лексикології, фонетики, граматики та історії мови. Завдання педа- гогів передусім полягає в тому, що вони повинні не тільки досконало володіти вищезазначе- ними елементами, але й вміти ефективно навчати їх засвоєнню наступні покоління, щоденно демонструючи глибокі знання з власного предмета. Мета нашої наукової публікації полягала насамперед у тому, щоби спробувати допомогти викладачам французької мови запровадити чіткі та конструктивні заходи щодо полегшення процесу навчання коректній французькій вимові студентів українських ВНЗ. Основні дослі- дження праці були зосереджені на тих групах здобувачів вищої освіти, які розпочинають опановувати французьку мову, оскільки саме такі спостереження дають змогу чітко виокре- мити перелік фонетичних труднощів, що виникають під час знайомства зі звуковою систе- мою, та класифікувати їх залежно від частоти виникнення. Проблемне питання якісного вивчення фонетики іноземної мови цікавить не тільки педа- гогів, але й цілу низку науковців у всьому світі. Ми погоджуємося з тим, що воно варте уваги та детальних досліджень, оскільки має на меті скерувати викладачів-практиків у розпіз- нанні «джерел» помилок та розробленні ефективних заходів для їх коригування. На основі особистих спостережень впродовж педагогічної діяльності та власного досвіду ми не тільки встановили перелік фонологічних труднощів, які виникають під час опану- вання іноземної мови, але й з’ясували причину їх появи; розглянули та проаналізували типові помилки здобувачів вищої освіти в процесі вивчення фонетики французької. Найважчими для запам’ятовування та відтворення, на нашу думку, виявилися такі явища, як назальні голосні, дифтонги та трифтонги, півголосні, німі кінцеві приголосні та “h” придиховий на початку слів. Ми констатували, що більшість помилок під час опанування звукової системи виникає через відсутність аналогічних звуків у рідній мові або першій іноземній.
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/37563
ISSN: 2710-4656
Appears in Collections:Наукові публікації кафедри міжнародних комунікацій

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Яцканич Н.М. стаття 2021.pdfОсновна стаття319.73 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.