Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/37686
Title: Особливості використання інноваційних технологій під час проведення практичних робіт фахових дисциплін харчового профілю
Other Titles: Features of the use of innovative technologies in the prosses of conducting Practical on food profile special courses
Authors: Філімонова, І. А.
Keywords: бакалавр харчових технологій, інноваційні технології, методи та форми навчання, фахові дисципліни
Issue Date: 2021
Publisher: Говерла
Citation: Філімонова, І. А. Особливості використання інноваційних технологій під час проведення практичних робіт фахових дисциплін харчового профілю [Текст] / І. А. Філімонова // Науковий вісник Ужгородського університету : збірник наукових праць; серія: Педагогіка. Соціальна робота / гол. ред. І. Кузьма. – Ужгород : Говерла, 2021. – Вип. 1 (48). – С. 427-430. – Бібліогр.: с. 429-430 (10 назв). – Рез. укр., англ.
Series/Report no.: Педагогіка. Соціальна робота;
Abstract: Анотація. Актуальність проблеми дослідження обумовлена необхідністю підвищення якості підготовки майбутніх фахівців для закладів фахової передвищої освіти, а також потребами викладачів-практиків у роз- робці інструментарію, що допоможе ефективно використовувати інноваційні технології в освітньому процесі. У статті розкриваються особливості використання інноваційних технологій під час проведення практичних занять з фахових дисциплін, аналізуються їх переваги та недоліки, обґрунтовується доцільність їх викорис- тання на різних етапах проведення практичних робіт. Метою статті є дослідження особливостей використан- ня інноваційних технологій, які сприятимуть підвищенню якості підготовки майбутніх фахівців професійної (професійно-технічної) освіти, у процесі проведення практичних занять з фахових дисциплін у закладах ви- щої освіти. Методи дослідження: теоретичні (аналіз навчально-методичної літератури, узагальнення, прогно- зування, моделювання), емпіричні (спостереження, порівняння), різновиди евристичних методів (мозковий штурм, метод проєктів та ін.). Результати дослідження. Використання викладачами різноманітних інновацій- них методів та прийомів, зокрема, ділових ігор, проблемних виробничих ситуацій, сучасних комп’ютерних технологій тестового контролю, на різних етапах проведення практичних занять з фахових дисциплін спри- ятиме не тільки підвищенню інтересу студентів до навчання, а й покращить якість підготовки майбутніх фахівців для закладів фахової передвищої освіти. Ключові слова: бакалавр харчових технологій; інноваційні технології; методи та форми навчання; фа- хові дисципліни.
Abstract. The relevance of the problem of scientifi c research is due to the need to improve the quality of training of future specialists for vocational education institutions. Also practicing teachers have a need to develop practical recommendations for the introduction of innovative technologies in the educational process. The eff ective use of innovative technologies can optimize the process of conducting an occupation, as well as increase students' interest in professional disciplines. The article reveals the features of the use of innovative technologies when conducting practical classes in special disciplines. The author also analyzes their advantages and disadvantages, substantiates the expediency of their use at various stages of practical work. Also the innovative technologies in conducting professional disciplines contribute to the formation of professional competence. They develop mental activity, help to acquire new knowledge and skills. Their practical application is an important condition for the modern European education. The purpose of the article is to study the features of the use of innovative technologies that will improve the quality of training of future specialists for vocational education institutions. Research methods applied: theoretical (analysis of educational and methodological literature, generalization, forecasting, modeling), empirical (observation, comparison), varieties of heuristic methods (brainstorm, project method, etc.). The practice examples of innovative technologies are based on the research results. They characterize the innovative methods and forms of the Nutrition Physiology discipline’s practical classes. That is why, use of various innovative methods and techniques by practicing teachers, in particular, business games, problematic industrial situations, modern computer technologies of test control, at diff erent stages of practical classes in special disciplines will not only increase students’ interest in learning, but also improve the quality of future specialists' training. Key words: a bachelor of food technology; innovative technologies; methods and forms of training; specialized food profi le courses.
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/37686
ISSN: 2524-0609
Appears in Collections:Науковий вісник УжНУ Педагогіка. Соціальна робота Випуск 1 (48) - 2021

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ОСОБЛИВОСТІ ВИКОРИСТАННЯ ІННОВАЦІЙНИХ.pdf562.27 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.