Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/38241
Title: Стан опорно-рухового апарату спортсменів як передумова розробки сучасних програм фізичної реабілітації
Other Titles: The Condition of the Musculoskeletal System of Athletes as a Prerequisite for the Development of Modern Programs of Physical Rehabilitation
Authors: Гузак, Олександра Юріївна
Keywords: спортсмени, фізична реабілітація, корекція, порушення, опорно руховий апарат
Issue Date: 2018
Publisher: Луцьк Вежа-Друк
Citation: Молодіжний науковий вісник Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки. Фізичне виховання і спорт : журнал / уклад. А. В. Цьось, А. І. Альошина. – Луцьк, 2018. − Вип. 32. – 126 с.
Abstract: Актуальність. Аналіз спеціальної науково-методичної літератури, вітчизняного й зарубіжного практич-ного досвіду свідчить про наявність великого масиву теоретичних та емпіричних знань про стан здоров’я спортсменів. Відзначимо, що фахівці розглядають здоров’я спортсмена як величину професійно значущу, яка є основою його надійності в умовах спортивних змагань та перспективності на етапах процесу багаторічної підготовки. В умовах сьогодення бачимо, що проблема порушень опорно-рухового апарату в спортсменів настільки ж актуальна, як і в осіб, не пов’язаних із підвищеною руховою активністю. Мета дослідження – проаналізувати й систематизувати сучасні науково-методичні знання та результати практичного досвіду вітчизняних і зарубіжних дослідників із питань стану опорно-рухового апарату спортсменів у процесі спортивної підготовки. Методи дослідження – аналіз та узагальнення даних науково-методичної літератури. Системний аналіз спеціальної науково-методичної літератури, вітчизняного й зарубіжного практичного досвіду, об’єднаних проблемою охорони здоров’я спортсменів у процесі етапів першої стадії багаторічної підготовки, свідчить про єдність думки фахівців стосовно збільшення кількості негативних тенденцій у стані соматичного здоров’я юних спортсменів, зумовлених дисонансом між функціональними резервами організму, який росте, та факторами тренувальної діяльності; приросту показників поширеності патологічних пору-шень у діяльності провідних соматичних систем організму. Аналіз наукової літератури засвідчує узгоджену думку науковців, що проблема порушень опорно рухового апарату в спортсменів є однією з найважливіших для досягнення найвищого спортивного результату й профілактики виникнення та прогресування захворювань. Перспективи подальших досліджень пов’язані з розробкою програми фізичної реабілітації, спрямованої на покращення показників опорно рухового апарату в юних спортсменів, для зниження вертеброгенної патології.
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/38241
Appears in Collections:Наукові публікації кафедри фізичної реабілітації

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Молодіжний вісник_2019_32_остаточний.pdf8.14 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.