Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/38472
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorSedlák, V.-
dc.contributor.authorKonečná, A.-
dc.contributor.authorTkáčiková, L.-
dc.contributor.authorKšonžeková, P.-
dc.contributor.authorMydlárová-Blaščáková, M.-
dc.contributor.authorGruľová, D.-
dc.contributor.authorGaľová, J.-
dc.contributor.authorBabejová, A.-
dc.contributor.authorGogaľová, Z.-
dc.contributor.authorAvuková, A.-
dc.contributor.authorVašková, H.-
dc.contributor.authorMirutenko, V. S.-
dc.contributor.authorMirutenko, V. V.-
dc.contributor.authorМірутенко, Владислав Валентинович-
dc.contributor.authorKimáková, T.-
dc.contributor.authorPoráčová, J.-
dc.date.accessioned2021-12-20T07:24:13Z-
dc.date.available2021-12-20T07:24:13Z-
dc.date.issued2019-
dc.identifier.citationSedlák V., Konečná M. Anthocyanins from berries fruits and their protective effect in the plasmid DNA damage // Науковий вісник Ужгородського університету: серія: Біологія/ голов. ред. Т. Х. Олексик.- Ужгород: Говерла, 2019. Вип. 46-47. - С. 48-53uk
dc.identifier.issn2075-0846-
dc.identifier.urihttps://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/38472-
dc.description.abstractAnthocyanins as secondary metabolites of berry fruit represent a large number of positive health effects. The physiological effect of polyphenols is a function of their chemical nature and bioavailability. Protective action is linked to their antioxidant, antimutagenic and anticancer activity. The aim of the studies was to determine the effect of ethanol and acetone extracts from berries of the fruits of Vaccinium myrtilus L., Sambucus nigra L., and Aronia melanocarpa L. on mitomycin C-induced plasmid DNA damage. We evaluated the protective effect of ethanol and acetone extracts of Vaccinium myrtilus, Sambucus nigra, and Aronia melanocarpa berry fruits in concentrations of 50, 25 and 10 μg.×ml-1 to plasmid DNA damage induced by mitomycin C, the protective effect of anthocyanins consisted in the formation of copigmentic complex. Anthocyanins inhibited the formation and release of peroxide radicals. We found that V. myrtillus ethanol extract (50 μg/ml) showed the best protective effect on plasmid DNA. The antioxidant and antimutagenic effect of anthocyanins is based on the free radical elimination. The effect was evaluated using horizontal agarose electrophoresis.uk
dc.description.abstractАнтоціани як вторинні метаболіти фруктів здатні досить позитивно впливати на стан здоров’я. Фізіологічна дія поліфенолів залежить від їх хімічної природи та біодоступності, а захисна дія пов'язана з їх антиоксидантною, антимутагенною та протипухлинною активністю. Метою даних досліджень було визначити дію екстрактів етанолу та ацетону з ягід плодів Vaccinium myrtilus L., Sambucus nigra L. та Aronia melanocarpa L. на індуковану мітоміцином С плазмідну ДНК. Ми оцінили захисну дію етанолових та ацетонових екстрактів ягід Vaccinium myrtilus, Sambucus nigra та Aronia melanocarpa у концентраціях 50, 25 та 10 мг×мл-1 до пошкодження плазмідної ДНК, викликаного мітоміцином С. Захисний ефект антоціанів полягав у утворенні копігментного комплексу. Антоціани пригнічували утворення та вивільнення перекисних радикалів. Ми виявили, що етаноловий екстракт V. myrtillus (50 мг/мл) демонстрував найкращий захисний ефект щодо плазмідну ДНК. Антиоксидантна та антимутагенна дія антоціанів заснована на виведенні вільних радикалів. Ефект оцінювали за допомогою горизонтального агарозного електрофорезу.uk
dc.language.isoukuk
dc.publisherУжНУ «Говерла»uk
dc.subjectantimutagenic activityuk
dc.subjectanthocyaninsuk
dc.subjectberry fruituk
dc.subjectmitomycin Cuk
dc.subjectplant extractsuk
dc.subjectантимутагенна активністьuk
dc.subjectантоціаниuk
dc.subjectягодиuk
dc.subjectмітоміцин Сuk
dc.subjectрослинні екстрактиuk
dc.titleAnthocyanins from berries fruits and their protective effect in the plasmid DNA damageuk
dc.title.alternativeАнтоціани ягідних плодів та їх захисний ефект в пошкодженні плазмідної ДНК.uk
dc.typeTextuk
dc.pubTypeСтаттяuk
Appears in Collections:Наукові публікації кафедри ентомології та збереження біорізноманіття

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ANTHOCYANINS FROM BERRIES FRUITS AND THEIR.pdf207.19 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.