Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/38473
Назва: | Inhibition of the growth of gram-negative bacteria by anthocyanins of berries fruits |
Інші назви: | Пригнічення росту грамнегативних бактерій антоціанами ягідних плодів |
Автори: | Konečná, M. Sedlák, V. Tkáčiková, L. Kšonžeková, P. Mydlárová-Blaščáková, M. Gruľová, D. Gaľová, J. Babejová, Z. Vašková, H. Avuková, A. Мірутенко, В. С. Nagy, N. Poráčová, J. Мірутенко, Владислав Валентинович |
Ключові слова: | agar diffusion method, antimicrobial activity, bacterial strains, plant extracts, метод дифузії в агар, антимікробна активність, штами бактерій, рослинні екстракти |
Дата публікації: | 2019 |
Видавництво: | УжНУ «Говерла» |
Бібліографічний опис: | Konečná M., Sedlák V. Inhibition of the growth of gram-negative bacteria by anthocyanins of berries fruits // Науковий вісник Ужгородського університету: серія: Біологія/ голов. ред. Т. Х. Олексик.- Ужгород: Говерла, 2019. Вип. 46-47. - С. 42-47 |
Короткий огляд (реферат): | Plants contain biologically active compounds
useful in the prevention and therapy of different types of diseases. Polyphenol compounds, especially anthocyanins are
the subject of extensive research in view of their biological activities. Anthocyanins are rich in their antimicrobial
effects especially. The aim of this study was to assess the antimicrobial effect of extracts rich on anthocyanins prepared
from the berry fruit (Vaccinium myrtillus L., Aronia melanocarpa L. and Sambucus nigra L.) by acetone and ethanol
extraction. The effect of the extracts on the growth of Gram-negative bacteria (Escherichia coli, Salmonella enterica
ser. Typhimurium, Pseudomonas aeruginosa, Enterobacter aerogenes) using the plate diffusion method was evaluated.
Based on the results it can be stated that the anthocyanins isolated from berries reached some degree of antimicrobial
activity. The bacterial strain of E. coli was the most sensitive to the action of tested extracts. The best antimicrobial
activity was found in Vaccinium myrtillus ethanol extracts against gram-negative bacteria. Ethanol extracts were more
effective compared to the acetone extracts. In conclusion, the berry fruits important in human nutrition as an important
group of natural antioxidants. It can also acts as preventive and therapeutic agents for various bacterial infections. Рослини містять біологічно активні сполуки, що можуть бути використання для профілактики та лікування різних видів захворювань. Поліфенольні сполуки, особливо антоціани, є предметом поглиблених досліджень з огляду на їх біологічну активність. Особливо важливим є в цьому відношенні є антимікробна дія антоціанів. Метою цього дослідження було оцінити антимікробну дію екстрактів, багатих на антоціани, які були виготовлені з плодів Vaccinium myrtillus L., Aronia melanocarpa L. та Sambucus nigra L. шляхом екстракції ацетоном та етанолом. Оцінено вплив екстрактів на ріст грамнегативних бактерій (Escherichia coli, Salmonella enterica ser. Typhimurium, Pseudomonas aeruginosa, Enterobacter aerogenes) методом дифузної пластинки. На підставі отриманих результатів можна стверджувати, що виділені з ягід антоціани проявляють, в певній мірі, антимікробну активність. Штам бактерій E. coli був найбільш чутливим до дії випробуваних екстрактів. Найбільша антимікробна активність виявлена в екстрактах етанолу Vaccinium myrtillus проти грамнегативних бактерій. Етанолові екстракти були більш ефективними в порівнянні з ацетоновими екстрактами. Слід відмітити, що плоди досліджених видів рослин є важливим компонентом у харчуванні людини, як важлива група природних антиоксидантів. Природні антоціани також діють як профілактичний та терапевтичний засіб при різних бактеріальних інфекціях. |
Тип: | Text |
Тип публікації: | Стаття |
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): | https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/38473 |
ISSN: | 2075-0846 |
Розташовується у зібраннях: | Наукові публікації кафедри ентомології та збереження біорізноманіття |
Файли цього матеріалу:
Файл | Опис | Розмір | Формат | |
---|---|---|---|---|
INHIBITION OF THE GROWTH OF GRAM-NEGATIVE BACTERIA BY.pdf | 199.94 kB | Adobe PDF | Переглянути/Відкрити |
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.