Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/38522
Title: Територіальні громади як базовий рівень забезпечення зміцнення та збереження здоров’я населення
Other Titles: Territorial communities as a basic level of providing strengthening and maintaining of the population health
Authors: Миронюк, Іван Святославович
Слабкий, Геннадій Олексійович
Шафранський, Віктор Вікторович
Брич, Валерія Володимирівна
Білак-Лук'янчук, Вікторія Йосипівна
Keywords: територіальні громади, збереження здоров’я населення, концептуальні підходи
Issue Date: 2021
Publisher: ДВНЗ "Ужгородський національний університет"
Citation: Миронюк І. С., Слабкий Г. О., Шафранський В. В., Брич В. В., Білак-Лук’янчук В. Й. Територіальні громади як базовий рівень забезпечення зміцнення та збереження здоров’я населення / І. С. Миронюк, Г. О. Слабкий, В. В. Шафранський та інш. // Україна. Здоров'я нації = Ukraine. Nation’s Health : наук.-практ. вид. / Укр. ін-т стратег. дослідж. МОЗ України. – Київ : Вид-во "Експерт" – 2021. — №4 (66). – С. 57-62.
Abstract: Мета: визначити концептуальні підходи до забезпечення зміцнення та збереження здоров’я населення на рівні територіальних громад. Матеріали та методи. В ході виконання дослідження використано наступні методи: бібліосемантичний, структурно-логічного аналізу, медико-статистичний, системного підходу. Матеріалами дослідження виступили законодавчі та нормативно-правові акти, дані галузевої статистичної звітності. Результати. В ході реформування територіального устрою Закарпатської області створено 6 адміністративних територій в складі яких зформовано 64 спроможних територіальних громади. В ході дослідження встановлено основні медико-демографічні проблеми територіальних громад та основні сучасні проблеми забезпечення зміцнення і збереження здоров’я населення на рівні територіальних громад. На базі отриманих даних розроблені концептуальні підходи до забезпечення зміцнення та збереження здоров’я населення на рівні територіальних громад які включають задачі, необхідні умови та шляхи забезпечення. Висновки. На сучасному етапі реформування системи державного управління та системи охорони здоров’я в Україні територіальні громади мають стати базовим рівнем по зміцненню та збереженню здоров’я населення. Для виконання вказаної функції територіальні громади в своєму складі повинні мати необхідних спеціалістів, володіти сучасними методами аналізу та стратегічного планування, а також мотивацію та ресурси для здійснення.
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/38522
ISSN: 2077-6594
Appears in Collections:Наукові публікації кафедри наук про здоров’я



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.