Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/38584
Title: Правові аспекти трансплантації анатомічних матеріалів від неповнолітнього донора
Authors: Пішта, Вадим Іванович
Keywords: Правове регулювання трансплантації анатомічних матеріалів людині, трансплантація анатомічних матеріалів, неповнолітня особа, неповнолітній донор, згода на трансплантацію анатомічних матеріалів, правове регулювання
Issue Date: 2020
Publisher: Вчені записки ТНУ імені В.І. Вернадського. Серія: юридичні науки
Citation: 11. Пішта В. І. Правові аспекти трансплантації анатомічних матеріалів від неповнолітнього донора. Вчені записки ТНУ імені В.І. Вернадського. Серія: юридичні науки. 2020. Т. 31 (70). № 5. С. 31-35.
Series/Report no.: -;-
Abstract: У статті на підставі аналізу українського та зарубіжного законодавства здійснено правову характеристику трансплантації анатомічних матеріалів від неповнолітнього донора. Запропоновано зміни до Закону України «Про застосування трансплантації анатомічних матеріалів людині». Визначено, що Керівні принципи Всесвітньої організації охорони здоров’я з трансплантації людських клітин, тканин та органів забороняють трансплантацію анатомічних матеріалів від неповнолітньої особи. Однак у разі сімейного донорства регенеруючих клітин (коли відсутній повнолітній донор, сумісний у медичному плані) та у разі пересадки нирок в однояйцевих близнюків дозволяється проводити трансплантацію анатомічних матеріалів від неповнолітнього донора. При цьому обов’язковим елементом такого рішення має бути інформована згода неповнолітнього донора. У судовій практиці США було розглянуто низку важливих справ, що стосувалися донорства неповнолітніх осіб. У справі «Боннер проти Морана» суд дійшов висновку, що для вилучення анатомічного матеріалу в неповнолітньої особи потрібно отримати її дозвіл, а також дозвіл її батьків, опікунів чи піклувальників. Вказане рішення підтверджується консультативними висновками Верховного суду штату Массачусетс, який у розгляді справи взяв до уваги висновки судово-психіатричної експертизи. Законодавство Канади про трансплантацію передбачає можливість експлантації регенеративної тканини від неповнолітньої особи, якщо, крім згоди неповнолітньої особи, надано згоду батьків або піклувальників на проведення експлантації та проведено незалежну оцінку третіми особами, одна з яких має бути лікарем. Зазначається, що в Україні заборонено трансплантацію анатомічних матеріалів від неповнолітнього донора, однак дозволяється трансплантація гемопоетичних стовбурових клітин в особи віком до 18 років. У деяких державах донором можна стати особа з 16 років, причому йдеться про донорство регенеративних тканин, наприклад, печінки. На підставі здійсненого дослідження запропоновано внести зміни до статті 14 Закону України «Про застосування трансплантації анатомічних матеріалів людині»
Description: -
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/38584
Appears in Collections:Наукові публікації кафедри адміністративного, фінансового та інформаційного права



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.