Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/38868
Title: Основи радіаційної фізики та дозиметрії
Other Titles: Радіаційна фізика (методпосібник)
Authors: Пилипченко, Володимир Антонович
Парлаг, Олег Олександрович
Васильєва, Ганна Володимирівна
Keywords: радіаційна стійкість, Іонізуюче випромінювання, Прискорювачі, Протирадіаційний захист, Радіаційна фізика, Радіаційні дефекти
Issue Date: 12-Apr-2016
Publisher: УжНУ
Citation: Посібник для лабораторних робіт курсу "Основи радіаційної фізики і дозиметрії"
Abstract: Метою курсу “Основи радіаційної фізики та дозиметрії” є вивчення процесів, що відбуваються у речовині при проходженні через неї іонізуючих випромінювань (ІВ): швидких заряджених частинок, гамма-випромінювання, нейтронів; впливу іонізуючого випромінювання на властивості матеріалів, компонентів та схем сучасної електроніки; дії на живі організми (біологічної дії), основ дозиметрії та захисту від іонізуючого випромінювання. Мета проведення лабораторних занять. Ознайомити студентів з основними методами розрахунку та вимірювання доз радіації, типовими приладами та установками. У методрозробку включено тексти 10 робіт. В основу перших 3 робіт покладені тексти підготовлені раніше доцентом кафедри ядерної фізики В.А. Удодом, роботи 8 та 9 написані на основі праць доцента кафедри ядерної фізики І.В. Соколюка. Ідея випуску методпосібника належала доценту кафедри ядерної фізики В.А.Пилипченку. Методпосібник є результатом його невтомної праці, творчих пошуків і бажання в якомога більшому обсязі передати свої знання студентам. Розвиток навиків проведення експерименту в галузі радіаційної фізики та дозиметрії, методів опрацювання результатів вимірювань, поглиблення розуміння суті фізичних явищ є важливим у теперішній непростий час модернізації ядерної зброї, широких можливостей для теактів, відновлення або початку бойових дій у різних куточках Землі. Моніторинг техногенного впливу людини на довкілля, оцінювання степені і небезпечності радіоактивних забруднень як під час практичної діяльності так і внаслідок аварійних ситуацій, підвищення безпеки атомної енергетики та розробка альтернативних видів енергії – ось лише деякі із завдань, що стоятимуть перед студентами-випускниками фізичного факультету. Даний методичний посібник, як ми сподіваємось, допоможе у вирішенні хоча б частини із перелічених завдань.
Description: Методичний посібник містить як опис лабораторних робіт, так і теоретичні відомості, які можуть бути дуже корисними при засвоєнні матеріалу (і здачі заліку).
Type: Text
Publication type: Методичні рекомендації
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/38868
Appears in Collections:Наукові публікації кафедри теоретичної фізики

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
методичка по дозиметрії.pdf1.55 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.