Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/39150
Title: Особливості реалізації принципу справедливості під час виконання судових рішень
Other Titles: FEATURES OF THE IMPLEMENTATION OF THE PRINCIPLE OF JUSTICE IN THE EXECUTION OF COURT DECISIONS
Authors: Шелевер, Наталія Василівна
Keywords: Конституційне право, Ключові слова: виконавче провадження, державна виконавча служба, суд, ЄСПЛ, держава, судовий контроль, право на справедливий суд, стягувач, боржник., Судоустрій, прокуратура та адвокатура
Issue Date: 2021
Publisher: Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара
Citation: Шелевер Н.В. Особливості реалізації принципу справедливості під час виконання судових рішень. Актуальні проблеми вітчизняної юриспруденції. 2021. № 5. С. 17-21.
Abstract: Справедливе судове рішення – мета правосуддя. Сенс правосуддя досягається лише тоді, коли рішення суду виконане. В протилежному випадку судове рішення залишається лише аркушем паперу. Виконання судових рішень – завершальна стадія судового процесу, яка має своїм призначенням реалізацію судового рішення в життя. Тобто, при виконанні судового рішення принцип справедливості реалізовується на практиці. На органи державної виконавчої служби покладено обов’язки виконувати судові рішення. У відповідності до Конституції України держава повинна забезпечити виконання судового рішення. Крім прийняття акту правосуддя суди повинні здійснювати відповідний судовий контроль за його виконанням. Автор звертає увагу і на те, що часто на практиці існує і «формальне» виконання, оскільки виконавчі провадження закриваються з тих чи інших підстав, а фактичного виконання рішення суду нема. Європейський суд з прав людини виділяє інше проблемне питання в Україні – тривале невиконання рішень національних судів. Проаналізувавши роботу державної виконавчої служби, автор прийшов до висновку, що ситуація є доволі складною. В порівнянні з європейськими державами показник виконання є низьким. У зв’язку з правовим нігілізмом громадян України виконувати судові рішення в нашій державі доволі складно. Оскільки виконання судових рішень є складовою права на справедливий суд, то автор узагальнив досвід, пропозиції державних виконавців та аналізує відповідні проблеми. Серед них виділяє такі як низька заробітна плата працівників державної виконавчої служби, відсутність належної безпеки для державних виконавців при виконанні судових рішень, необхідність збільшення штату в органах державної виконавчої служби. Пропонує розширити права державних виконавців та вживати активні заходи для подолання корупції в судах. Великою проблемою на практиці є і неналежна співпраця банків, поліції, інших органів з державною виконавчою службою, що значно ускладнює роботу державних виконавців та гальмує виконання рішень судів. Тому автор узагальнив пропозиції державних виконавців та викладає їх у пропонованій статті. У зв’язку з прагненням України стати повноправним членом Європейського Союзу наголошується на необхідності вивчення досвіду провідних держав-членів з метою імплементації його у вітчизняне законодавство.
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/39150
ISSN: 2408-9257
Appears in Collections:Наукові публікації кафедри адміністративного, фінансового та інформаційного права

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
5.pdf293.29 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.