Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/39234
Title: Образ Карпатської України: спрямованість у майбутнє
Authors: Зимомря, Микола Іванович
Keywords: Карпатська Україна, Карпато-Українська держава, Августин Волошин, історична наука, бібліографія
Issue Date: 2022
Publisher: Ужгород: Видавництво «АУТДОР-ШАРК»
Citation: Зимомря М. Образ Карпатської України: спрямованість у майбутнє. Вегеш М., Федака С. Державотворчі процеси в Карпатській Україні (1938–1939). Хронологія подій. Бібліографія. До 83-ї річниці проголошення незалежності Карпатської України; передмова С. Віднянського і В. Міщанина; біографічні нариси про авторів книги М. Олашина і М. Зимомрі / Видання друге, доповнене і виправлене. Ужгород: Видавництво ПП «АУТДОР-ШАРК», 2022. С. 630–639.
Abstract: До книги докторів історичних наук, професорів Ужгородського національного університету Миколи Вегеша і Сергія Федаки увійшли хронологія державотворчих процесів на Закарпатті напередодні Другої світової війни (передісторія Карпатської України; становлення автономної державності; зміцнення автономної держави; творення передумов незалежності; проголошення незалежності Карпатської України та її оборона) і найповніша на цей час бібліографія історії Карпато-Української держави, у якій вміщено опубліковані документи, мемуари очевидців і активних учасників подій, монографії, науково-популярні книги та статті українських і зарубіжних дослідників. Видання розраховане на науковців, які досліджують державотворчі процеси в Україні.
Description: ОБРАЗ КАРПАТСЬКОЇ УКРАЇНИ: СПРЯМОВАНІСТЬ У МАЙБУТНЄ Сказати б одразу: тут не йдеться про політично-правовий статус Карпатської України, а радше – про загальноукраїнський контекст її панорамних образів. Вони, хоч і розмаїті, а все ж творять одну складову, яка полягає передусім в її значенні. Не буде перебільшенням, якщо стверджувати: справжнім співцем Карпатської України був Василь Ґренджда-Донський (1987–1974). Автор збірки «Тернові квіти полонин» (1928) рішуче підняв голос в оборону духовних начал українського народу і передусім його визначального набутку – мови. Поруч з Марком Бараболею, Зореславом (Степан Сабол), Юлієм Боршошем-Кум’ятським, Лукою Дем’яном, Олександром Маркушем, Юрієм Станинцем, Федором Потушняком, Іваном Ірлявським та іншими помітними майстрами поетичного слова, Василь Ґренджа-Донський найбільш потужно збагатив літературний процес в Закарпатті різножанровими художніми творами. Адже в його особі активно перехрещувалися духовні змагання, зокрема, як поета, прозаїка, драматурга, публіциста, фольклориста, журналіста, організатора низки періодичних видань та їхнього видавця.
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/39234
Appears in Collections:Наукові публікації кафедри політології і державного управління

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
бібліографія карпатської україни_copy.pdf6.91 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.