Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/39259
Title: Співвідношення обов’язку добросовісної поведінки платника податків та конституційних засад правопорядку в Україні
Authors: Греца, Ярослав Васильович
Keywords: Податок, платник податків, зловживання правом, добросовісна поведінка, доктрина, належна обачність
Issue Date: 2020
Publisher: ДВНЗ "Ужгородський національний університет"
Citation: 55. Греца Я.В. Співвідношення обов’язку добросовісної поведінки платника податків та конституційних засад правопорядку в Україні. Економічні свободи та інституції: правове регулювання та ефективність: матеріали міжнародної науково-практичної конференції. Ужгород, 22-23 жовтня 2020 р. С.61-68.
Abstract: Стаття присвячена аналізу співвідношення обов'язку добросовісної поведінки платника податків та конституційних засад правопорядку в Україні. обґрунтовано, що з урахуванням конституційних засад правового порядку, імперативного методу правового регулювання в податковому праві, з метою захисту публічного інтересу від недобросовісної поведінки платника податків, ПК України необхідно доповнити нормою, яка встановлювала б обов’язок платника податків діяти добросовісно та не допускати зловживання своїми правами. У зв’язку з цим, слід внести відповідні зміни у статтю 16 ПК України, а встановлення недобросовісної поведінки платників податків винести за межі повноважень податкових органів, закріпивши таку компетенцію виключно за судом. Поряд з тим, для забезпечення балансу публічних та приватних інтересів у податкових правовідносинах необхідним є законодавче закріплення принципу презумпції добросовісності платників податків, за яким поведінка платника податків буде вважатися добросовісною, якщо податковими органами не буде доведено зворотне. Цей принцип повинен мати пріоритетне застосування у порівнянні із доктриною «належної обачності».
Type: Text
Publication type: Тези до статті
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/39259
Appears in Collections:Наукові публікації кафедри господарського права

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Стаття 2) Economic_freedoms_and_institutions_legal.pdf246.53 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.