Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/39409
Title: Виробництво і первинна обробка зерна в комітетах УНГ, Берег Угоча та Мараморош у Середньовіччі
Other Titles: Production and primary processing of grain in the Ung, Bereg, Ugocha and Maramoros counties in the middle ages
Authors: Міговк, Ріхард Юрійович
Keywords: виробництво зерна, первинна їжа, сільське господарство, млин, населений пункт,, Унг, Берег, Угоча, Марамарош, комітати
Issue Date: 2021
Publisher: Говерла
Citation: Міговк, Ріхард Юрійович Виробництво і первинна обробка зерна в комітетах УНГ, Берег Угоча та Мараморош у Середньовіччі / Ріхард Юрійович Міговк // Науковий вісник Ужгородського університету : серія: Історія / редкол.: Ю. В. Данилець (головний редактор) та ін. – Ужгород : Говерла, 2021. – Вип. 2 (45). – С. 70–78. – Рез. англ. – Бібліогр.: с. 75–76 (78 назв).
Series/Report no.: Історія;
Abstract: Дослідження вивчає виробництво та первинну обробку зерна в комітатах Унг, Берег, Угоча та Мараморош в епоху середньовіччя. У середні віки основною їжею був хліб, який виготовлявся з різних видів зерна. На території сучасного Закарпаття його виробляли першочергово з пшениці та жита, і хліб становив невід’ємну частину щоденного раціону людей. З часу заснування угорської держави сфера виробництва продуктів харчування змінилася: тваринництво поступово замінило землеробство. З послідовним розвитком села як системи стало поширюватись також внутрішнє та зовнішнє землеробство. Зерно вирощували на орних землях подалі від будинків, що було пріоритетом. Щоб зрозуміти систему, засновану на сімейному господарстві, необхідно розрахувати кількість осіб у сім’ї; з отриманої величини можна визначити середню кількість населених пунктів, яка показує, яка площа землі була необхідною для виробництва хліба на сім’ю та населений пункт. Хліб випікали у двотижневому циклі, коли на сім’ю виходило 30 кг. Вирощування зерна – це перший етап процесу, за ним слідує перемелювання, тобто другий етап. Переробка зерна у борошно відбувалася у млинах, яких було декілька видів. У нашому регіоні були поширені водяні млини, яких також існує кілька різновидів. Від водяних млинів відокремлюємо струмковий млин і плавучий млин. У випадку нашого регіону виявлено обидва різновиди. Млини працювали не цілий рік, вони могли працювати лише при належному рівні води. Тому ні в зимові холоди, ні влітку млин не міг працювати, тому подрібнення борошна, необхідного для хліба, відбувалося переважно навесні та восени. Млини були однією з найскладніших технологічних машин того часу, експлуатація та обслуговування якої вимагали спеціаліста з відповідними знаннями. Млини можна використовувати для подрібнення зерна, а також для розпилювання та подрібнення деревини.У процесі вивчення наявних джерел на території чотирьох комітатів вдалось визначити декілька десятків водяних млинів, що дає змогукраще вивчити технологічний розвиток епохи. Ключові слова: виробництво зерна, первинна їжа, сільське господарство, млин, населений пункт, Унг, Берег, Угоча. Марамарош, комітати.
The present research deals with the medieval grain production and the primary processing of it in Ung, Bereg, Ugocsa and Maramures counties. In the Middle Ages, the primary foodstuff was bread, which could be made from a variety of grains. In today's Transcarpathia, bread was made primarily using wheat and rye, which were crucial parts of the everyday eating. After the founding of the Hungarian state, the branch of the food production underwent a transformation, namely the animal-husbandry was slowly replaced by tillage. With the continuous development of the village system, indoor and outdoor farming were also spreading. Grain was grown on arable land away from the house, which has been a high priority. In order to understand the system based on family farming, principally the number of family members must be calculated, and then the average number of settlements follows from the obtained data, which gives the amount of land required per families and settlements to produce grain for bread. The bread was baked in a twoweek cycle, when the family gained 30 kg. The growing crops for bread is the first stage of the process, which is followed by milling, i.e. the second stage. Grinding took place in mills, of which several varieties are separated. In the case of our region, watermills were widespread, of which there are also several types. We separate a stream mill and a floating mill from water mills. In the case of our region, both varieties have been identified. The mills did not work all year round, they could only work at the proper water level. Therefore, neither in winter cold nor in summer the mill could not work, so the grinding of flour needed for bread took place mainly in spring and autumn. Mills were one of the most complex technological machines of the time, the operation and maintenance of which required a specialist with relevant knowledge. Mills can be used for grinding grain, as well as for sawing and grinding wood. By examining the available resources, tens of mills were localized in the four counties, which also sheds light on the technological development of the age. Keywords: grain production, primary food, agriculture, mill, settlement, population of settlements, Ung, Bereg, Ugocha, Maramoros, counties.
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/39409
ISSN: 2523-4498
Appears in Collections:Науковий вісник УжНУ Серія Історія Випуск 2 (45) 2021

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ВИРОБНИЦТВО І ПЕРВИННА.pdf941.68 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.