Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/40720
Title: Місце української громади серед інших спільнот у Чеській Республіці
Other Titles: The place of the Ukrainian community among other communities in the Czech Republic
Authors: Мелеганич, Ганна Ігорівна
Keywords: українці, Чеська Республіка, національна меншина, мігранти, громадські організації, міграційна політика, етнонаціональна політика, громада.
Issue Date: 15-Sep-2021
Publisher: Ужгородський національний університет
Citation: Мелеганич Г.Місце української громади серед інших спільнот у Чеській Республіці // Міжнародний науковий вісник: збірник наукових праць / ред. кол. І.В.Артьомов (голова) та ін. Ужгород: ДВНЗ «УжНУ», 2021. Вип. 1-2 (23-24). 262 с.
Series/Report no.: УДК 325.2(437):342.724;DOI: 10.24144/2218-5348.2021.1-2(23-24).125-132
Abstract: У Чеській Республіці українці становлять одну з найбільших етнічних груп. Хоча живуть вони тут більше сотні років і, з одного боку, є представниками української національної меншини, але з іншого – найбільшою мігрантською групою, яка щороку збільшується. На початку 2021 року це вже більше двохсот тисяч людей за походженням з України, які тимчасово чи постійно проживають на території Чехії. Моноетнічна Чехія на початку 90-х років стала приймати іммігрантів із різних країн світу у дедалі більших масштабах, і українці були однією з найчисельніших груп. Саме тому важливим є вивчення умов їх проживання, рівня інтеграції та включеності у життя суспільства. У статті розглянуто сучасну українську організовану громаду в Чехії, яка сформувалася за кілька хвиль еміграції, з’ясовано умови і обставини, за яких вона тут опинилася. Важливу роль для міграції українців до Чехії відігравали історичні, географічні, суспільно-політичні та освітні причини, які детально розглянуто у статті. Особливу увагу приділено діяльності громадських організацій, які вживають заходи на підтримку української самобутності, мови, культури, здійснюють підтримку юридичну, освітню чи суспільну. Статтю підготовлено у рамках дослідження за підтримки Міжнародного Вишеградського фонду.
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/40720
Appears in Collections:Наукові публікації (ННІ євроінтеграційних досліджень)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
-125-132 (Мелеганич).pdf332.59 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.