Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/40750
Title: Rozpad jrd v Presovskom kraji ako prejav protestu voci totalitnej praxi v Ceskoslovensku
Other Titles: Розпад єдиних сільськогосподарських кооперативів (ЄСХК) в Пряшівському краї як прояв протесту проти тоталітарної практики в Чехословаччині
Authors: Konecny, Stanislav
Issue Date: 2007
Publisher: Вид-во УжНУ «Говерла»
Citation: Konecny, Stanislav Rozpad jrd v Presovskom kraji ako prejav protestu voci totalitnej praxi v Ceskoslovensku / Stanislav Konecny // Науковий вісник Ужгородського національного університету. – Ужгород : Говерла, 2007. – Вип. 18. – С. 275–282. – Рез.– укр.
Series/Report no.: Історія;
Abstract: Комуністичні режими в країнах радянського блоку, в т.ч. Чехословаччині наприкінці 1940-х років механічно впроваджували сталінсько-радянський взірець „будівництва соціалізму”, без врахування специфіки центральноєвропейських держав. Це, природно, вело до виникнення кризових явищ у країнах „народної демократії”. На початку 1950-х років вони досягли і Чехословаччину, що проявилося в масових протестах у зв’язку з грошовою реформою 1 червня 1953 року та в розпаді ЄСХК, особливо в Пряшівському краї наприкінці літа-восени 1953 року. 4-6 серпня 1953 року в 24 ЄСХК Пряшівського краю раптово селяни-учасники розібрали назад раніше віддану в кооперативи худобу і подали заяви про вихід із ЄСХК. Протягом декількох тижнів у краї розпалося 210, тобто, 71% ЄСХК (загалом у Чехословаччині протягом 1953 року розпалося близько 1 тис. ЄСХК – 12% їх загальної чисельності). На 1 січня 1954 року в Пряшівському краї залишилося всього 84 ЄСХК вищого типу, які об’єднували лише 4826 селян. З-поміж об’єктивних причин такого радикального розпаду ЄСХК у краї слід виділити історичні, природні, економічні і соціальні. Центральні компартійні органи Словаччини наприкінці 1953 року змушені були змінити крайове партійне керівництво та надати фінансову допомогу Пряшівському краю і збільшити обсяги державних інвестицій в сільське господарство. Дещо зменшився тиск щодо примусового проведення колективізації. Впродовж 1954-1955 років у Пряшівському краї було створено лише 16 ЄСХК. Проте, з існуючих у Чехословаччині в середині 1950-х років двох альтернативних концепцій аграрних перетворень: перша – створення ЄСХК на принципах економічної ефективності їх роботи (президент А.Запотоцький) та друга – догматична стратегія масової колективізації, в 1955 році перемогла остання, що зміцнило позиції сталіністського крила в компартії і державі. Правда, значно зріс притік фінансових ресурсів у аграрну сферу і сформувалася система державного дотування сільськогосподарського виробництва (яка, до речі, з певними змінами збереглася дотепер і в загальноєвропейському вимірі).
Description: https://drive.google.com/file/d/13fKTMbntBnhyafN8uiIDLjC91ZBSqjNh/view?usp=sharing
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/40750
Appears in Collections:Науковий вісник УжНУ Серія: Історія Випуск 18 - 2007

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Титулка_ Історія. Вип. 18 (2007).pdf130.84 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.