Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/40845
Title: Особливості підготовки першого проєкту Кримінального кодексу України під керівництвом професора В.М. Смітієнко.
Authors: Сийплокі, Микола Васильович
Keywords: професор В.М. Смітієнко, закон про кримінальну відповідальність, пер- ший проєкт Кримінального кодексу України, Кримінальний кодекс України.
Issue Date: 1-Jul-2021
Publisher: Видавничий дім «Гельветика»
Citation: Особливості підготовки першого проєкту Кримінального кодексу України під керівництвом професора В.М. Смітієнко. Журнал Нове українське право. Київ: Київський регіональний центр НАПрНУ, 2021. Видавничий дім «Гельветика», Вип. 3. С. 255-260.
Series/Report no.: 3;
Abstract: У статті розкрито та проаналізовано деякі особливості підготовки у 1992–1993 рр. першо- го альтернативного офіційному проєкту Кримінального кодексу незалежної України за дору- ченням Комісії Верховної Ради України з питань правопорядку та боротьби із злочинністю під керівництвом професора В.М. Смітієнка. У статті акцентовано увагу на особливість гострих дискусій, які відбувалися під час обго- ворення вказаного законопроєкту в період 1993–1996 рр. міжнародними депутатами Укра- їни та вченими. При цьому підкреслюється полярність поглядів та концепцій на проєкт між робочою групою з підготовки офіційного проєкту Кримінального кодексу України за дору- ченням Кабінету Міністрів України та робочою групою з підготовки альтернативного проєкту Кримінального кодексу України за дорученням Комісії Верховної Ради України з питань пра- вопорядку та боротьби із злочинністю під керівництвом професора В.М. Смітієнка. У статті встановлено, що перший альтернативний офіційному проєкту Кримінального кодексу України, опублікований у 1993 р. і 15 травня 1998 р. (з відповідними змінами) та підготовлений авторським колективом під керівництвом В.М. Смітієнко, є не просто части- ною історії національного законодавства, він суттєво вплинув на формування національної кримінально-правової думки. У статті підкреслено, що досвід законопроєктної роботи тих часів є важливим для враху- вання в діяльності новоствореної робочої групи з питань розвитку кримінального права (від- повідно до Указу Президента України № 584/2019 від 07.08.2019 «Питання Комісії з питань правової реформи»). У роботі зроблено висновок про те, що прогресивні ідеї та концепції альтернативного про- єкту в разі їх прийняття могли би суттєво позитивно вплинути на формування та функціону- вання кримінально-правових інститутів держави.
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/40845
Appears in Collections:Наукові публікації кафедри кримінального права та процесу



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.