Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/43644
Title: Вплив парламентських виборів на регіональну конфігурацію партійної системи України.
Authors: Остапець, Юрій Олександрович
Keywords: Ключові слова: партійна система України, парламентські вибори, політичні партії, регіональні партії, індекс волатильності, індекс націоналізації партійної системи.
Issue Date: 2019
Publisher: Ужгородський національний університет
Citation: Остапець Ю. Вплив парламентських виборів на регіональну конфігурацію партійної системи України. «Формування розвитку відносин України та країн Центральної Європи у контексті впливу гібридної війни, виборчих процесів та забезпечення прав національних меншин». Матеріали II Міжнародної наукової конференції (м. Ужгород, 3 травня 2019 року). Ужгород, 2019. С. 207-2016.
Abstract: Регіональна конфігурація партійної системи України розглянута в рамках теорії націоналізації політичних партій і партійних систем. Під процесом націоналізації партійних систем розуміється уніфікація електоральної підтримки політичних партій в різних територіальних одиницях держави. Партійна система повністю націоналізована, коли частки голосів, отриманих партіями в різних територіальних одиницях держави однакові. Якщо партії отримують електоральну підтримку тільки в деяких регіонах, то партійну систему вважають ненаціоналізованою. Розраховано індекси електоральної волатильності, націоналізації, ефективної кількості партії для партійної системи України упродовж 1998-2014 років. Зазначено, що високий рівень волатильності з порівняно невисоким значенням індексів націоналізації за результатами парламентських виборів свідчать про те, що незважаючи на суттєві зміни в акторній структурі партійного формату, залишається високою неоднорідність (регіональність) партійних уподобань громадян України. Зроблено висновок, що у розвитку партійної системи України чітко простежуються дві тенденції: націоналізації і регіоналізації. У різні періоди розвитку більш чітко (рельєфно) проявляється одна з них, що залежить від сукупної дії цілої низки чинників.
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/43644
Appears in Collections:Наукові публікації кафедри політології і державного управління



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.