Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/43684
Title: Ціннісні орієнтири студентської молоді щодо міграції та інших глобальних викликів напередодні російсько-української війни (за результатами соціологічних досліджень)
Other Titles: Value orientations of youth students regarding migration and other global challenges before the Russian-Ukrainian war (Based on the results of sociological research)
Authors: Токар, Петро Васильович
Keywords: імміграція, соціологічне дослідження, ціннісні орієнтири.
Issue Date: 2022
Publisher: Ужгородський національний університет
Citation: Токар П. Ціннісні орієнтири студентської молоді щодо міграції та інших глобальних викликів напередодні російсько-української війни (за результатами соціологічних досліджень). / П. Токар // Геополітика України: історія і сучасність: збірник наукових праць. Вип. 1 (28). / ред. кол.: Л. М. Газуда (гол. ред.) та ін. – Ужгород : ДВНЗ «УжНУ», 2022. – С. 89-97
Series/Report no.: УДК 378-057.87:327.88-054.7;DOI: 10.24144/2078-1431.2022.1(28).89-97
Abstract: У статті оприлюднено результати спільного міжнародного соціологічного дослідження на тему «Міграція та зміни клімату», здійсненого в рамках реалі- зації наукового проєкту «Транскарпатський центр Жана Моне з дослідження європейських стратегій розвитку УжНУ» та співробітництва з Інститутом суспільних наук Словацької академії наук (м. Кошице). Опитуванням охоплено студентів, магістрантів та молодих науковців УжНУ, закладів вищої освіти Кошицького краю Словаччини та окремих вишів України. Головна мета дослідження – вивчити ціннісні орієнтири опитаних учас- ників щодо мігрантів, зафіксувати їх основні настрої і самопочуття, а також ставлення до окремих принципових регіональних і глобальних проблем, у тому числі вступу України до НАТО і ЄС, щодо співжиття із громадянами європей- ських країн та мігрантів, а також стосовно інших проблем, які несуть у собі ризикові ознаки для мешканців міст і населених пунктів, специфічно вплива- ють на формування свідомості респондентів. Попереднє пілотне соціологічне дослідження, здійснене серед студентів УжНУ – учасників першої літньої онлайн-школи з навчального курсу «Іммігра- ція і транснаціоналізм: досвід ЄС», яка теж пройшла в рамках реалізації за- значеного наукового проєкту 23-25 червня 2021 року, а також нинішнє, фунда- ментальне та більш масштабне дослідження, є вкрай актуальними. До того ж презентоване в цій статті дослідження завершилося напередодні віроломного військового вторгнення РФ і початку масштабної російсько-української війни, що значно зміцнило курс України на європейську та євроатлантичну інтегра- цію і входження у світовий економічний та соціокультурний процес у свідомо- сті нашого народу.
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/43684
Appears in Collections:Наукові публікації (ННІ євроінтеграційних досліджень)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Петро Токар, _28 (2)-89-97.pdf686.59 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.