Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/43686
Title: «Гамельнські щуролови», або про молодіжну політику в умовах глобальних інтересів міжнародних гравців
Other Titles: “Hameln rat catchers”, or about youth policy in the context of the global interests of international players
Authors: Котляр, Ольга Іванівна
Бевзюк, Євген Володимирович
Keywords: молодь, геополітика, національна безпека, Україна, міждер- жавна конкуренція, національний інтерес, держава, політичні інститути, влада.
Issue Date: 2022
Publisher: Ужгородський національний університет
Citation: Котляр О., Бевзюк Є.«Гамельнські щуролови», або про молодіжну політику в умовах глобальних інтересів міжнародних гравців.Геополітика України: історія і сучасність: збірник наукових праць. Вип. 1 (28). / ред. кол.: Л. М. Газуда (гол. ред.) та ін. Ужгород: ДВНЗ «УжНУ», 2022. 168 с.
Series/Report no.: УДК: 3; 314.1; 327; 341.1;DOI: 10.24144/2078-1431.2022.1(28).53-68
Abstract: Ефективна молодіжна політика є одним з основних векторів у плані органі- зації сучасного вітчизняного соціально-економічного та геополітичного просто- ру. В умовах зростаючої міждержавної конкуренції молодь перестає бути лише специфічною, суспільно диференційованою, соціально-демографічною спільно- тою, вона перетворюється на ресурс стабільності, конкурентоспроможності та геополітичної безпеки України. Молодіжна політика є найважливішим компонентом системи управління соціальними процесами і відіграє в суспільстві дедалі зростаючу роль. У цілому слід констатувати, що сьогодні в Україні існує прірва між заявами про необхід- ність інвестувати у молодь та участю останньої у розробленні вітчизняної молодіжної політики. Глобальна міждержавна конкуренція стимулює міграцію молодих ресур- сів, що стало причиною економічного ослаблення держави та фактором геопо- літичної уразливості України. Виникає ефект «гамельнського щуролова», який зазвичай відбувається там, де національна еліта не враховує глобальну конку- ренцію і тим самим фактично займає позицію спостерігача за прагматичними діями розвинутих країн–реципієнтів – «щуроловів». В основі діяльності органів влади мають бути принципи демократії та за- конності, а не логіка революційної побудови глобалізаційної утопії. Не полум’яні заклики лідерів, а політичні інститути мають стати гарантом залучення мо- лоді до вирішення своєї долі. Багаторічна молодіжна політика, її наслідки – це де- монстрація розладу регіональної та міжнародної практики. На нашу думку, слід говорити про системну кризу вітчизняних інститутів влади, політичну, еконо- мічну та соціальну кризу, нездатність політичної еліти піднятися до рівня дер- жавних діячів, які ставлять інтереси держави вище особистих і корпоративних.
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/43686
Appears in Collections:Наукові публікації (ННІ євроінтеграційних досліджень)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Ольга Котляр 2022_28 (2)-53-68.pdf737.23 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.