Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/43894
Title: Релігійні організації та види фінансування релігійних організацій
Other Titles: RELIGIOUS ORGANIZATIONS AND TYPES OF FUNDING FOR RELIGIOUS ORGANIZATIONS
Authors: Остапець, Юрій Олександрович
Мегела, Р.
Keywords: Ключові слова: релігійні організації, держава, фінансування релігійних організацій, ЄС, Україна, дер¬жавно-церковні відносини.
Issue Date: 2021
Publisher: Одеса: Видавничий дім "Гельветика"
Citation: Остапець Ю., Мегела Р. Релігійні організації та види фінансування релігійних організацій. Регіональні студії. 2021. № 25. С. 110–113.
Abstract: Релігійні організації та церкви протягом десятиліть були невід’ємною частиною жити країн Європи та Америки. Вони мали вагомий вплив на суспільно – політичне життя країни, міжнародні відносини та виступали арбітром у вирішенні багатьох проблем. Італія (католицизм), Греція (православ’я), Великобританія (англіканська церква) та інші країни, надавали релігійним організаціям та церквам великого впливу та значення. Не виключенням стали і події, на Американському континенті, де протестантизм став сильною суспільною інсти¬туцією з потужним впливом на суспільно – політичне життя країни. Вплив церкви та релігійних організацій загалом протягом багатьох років є важливим в США. Релігійні організації мають вагому роль в суспільно-політичних про¬цесах в країні. В США згідно Першої поправки до Конституції модель відокремлення держави і церкви. Але релі¬гійні інституції в країн є впливовими. Держава не фінансує релігійні організації в США. В США релігійні організації та церкви мають безподатковий статус. ХХ – ХХІ ст. показало, що актуальність впливу релігійних організацій в країнах Європи та США є вагомим. В статті проаналізовано дефініцію поняття «релігійні організації» та види фінансування релігійних організацій та церков. Охарактеризовано фінансування церков та релігійних організацій загалом в США та країнах Європи. Проаналізовано фінансування релігійних організацій в Україні. Охарактеризовано особливості діяльності релігій¬них організацій в Україні. Згідно статистичних даних станом на 2021 рік в Україні налічувалося 37049 релігійних організацій. Досліджено фінансування релігійних організацій та церкви в країнах світу. Особливості фінансування релігійних організацій аналізується науковцями протягом тривалого часу. Виокремлюють наступні види фінансування релігійних організацій та церков: пряме фінансування, збір спеціаль¬ного «церковного податку» (який витрачається згідно з побажаннями платників податку), «церковний податок» (надходить у розпорядження керівництва певних релігійних течій) та конфесії, які не отримують фінансування чи допомоги і існують виключно за рахунок пожертв та ін.
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/43894
ISSN: 2663-6115
Appears in Collections:Наукові публікації кафедри політології і державного управління

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Остапець Ю._Фінансування релігійних організацій.pdf440.41 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.