Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/43904
Title: Методологія політичної науки: етапи становлення
Authors: Вегеш, Ігор Миколайович
Колодій, Маріанна Михайлівна
Keywords: Політична наука, методологія, етапи становлення, політологія
Issue Date: 2022
Publisher: Ужгород: Поліграфцентр «Ліра»
Citation: Вегеш І., Колодій М. Методологія політичної науки: етапи становлення. Теоретико-методологічні підходи до вивчення суспільно-політичних інститутів та процесів: колективна монографія / за заг. ред.: Юрія Остапця і Маріана Токаря; [авт. колект.: С. Асланов, І. Вегеш, М. Вегеш, А. Дербак, М. Зан, Г. Зеленько, Н. Кічера, А. Ключкович, М. Колодій, Г. Кумар, М. Лендьел, Ю. Остапець, А. Романюк, М. Токар, К. Червеняк, М. Шелемба, Мих. Шелемба]; Каф. політ. і держупр.; Ужгород. нац. ун-тет. Ужгород: Поліграфцентр «Ліра», 2022. С. 7-26.
Abstract: осліджено актуальні виклики теоретико-методологічних підходів до вивчення суспільно-політичних інститутів та процесів крізь бачення шляхів удосконалення демократичної практики суспільно-політичних і публічно-управлінських відносин. Зокрема, презентовано теоретико-методологічні основи досліджень децентралізаційних процесів в умовах демократичного транзиту, аналізу місцевих політичних інститутів та процесів у постсоціалістичних суспільствах, загальнонаціональних та регіональних електоральних процесів в Україні, етнополітичних явищ і процесів крізь призму вивчення феноменів етнополітичної стабільності, проявів етнонаціонального фактора у політичних процесах, політичного представництва міноритарних етнічних груп, політичної суб’єктності етнічних спільнот в Україні та у країнах Центральної Європи. Також подано авторські підходи до вивчення теоретико-методологічних аспектів соціальної політики і розвитку системи неурядових організацій в Україні. Видання стане в нагоді всім, хто цікавиться вивченням теоретико-методологічних засад суспільно-політичних інститутів та процесів, дослідженням питань розбудови і взаємовідносин держави й суспільства, державної політики.
Description: Ускладнення та надзвичайне урізноманітнення політичного життя у інформаційному та технологічному ХХІ ст. актуалізує питання про можливості його пізнання політичною наукою на сучасному етапі. Точність політологічного аналізу та його здатність до «схоплення» політичної реальності в якості чіткого об’єкта вимагає прискіпливого бачення та належного використання всього того методологічного інструментарію, який, з одного боку, був базою класичної політичної науки, а, з іншого боку, охоплює нові методологічні підходи, які політологія включила до власної структури відносно недавно. У даному контексті не зайвим також буде наголосити на тенденції, яка притаманна не лише політології, але взагалі характеризує сучасний науковий поступ – тенденція до посилення ролі міждисциплінарності у процесі наукового пізнання. Політична наука, яка з початку свого існування звикла балансувати на межі різних царин, перманентно демонструє успішне поєднання у власному дискурсі методологічних підходів соціології, філософії, історії, психології та багатьох інших сфер людського знання. Не заперечуючи унікальності та самобутності предмету дослідження політології, цю науку до певної міри навіть можна сприймати як своєрідний майданчик, на території якого уможливлюється широкий контекст наукового осмислення суспільних процесів, контекст, який базується на взаємному переплетенні різних наукових підходів, на неминучості полідискурсивності.
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/43904
ISBN: 978-617-596-352-4
Appears in Collections:Наукові публікації кафедри політології і державного управління

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Методологія політичної науки_Монографія.pdf4.81 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.