Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/43936
Title: Методологія економічних вимірювань ринкової вартості майнових прав на недобудовані об’єкти житлової нерухомості
Authors: Брітченко, Ігор Геннадійович
Поздняков, Юрій
Гринів, Наталія
Наконечна, Таїсія
Keywords: незалежна експертна оцінка, економічні вимірювання, майнові права, право вимоги, житлова нерухомість, незавершене будівництво, невизначе-ність результату оцінки
Issue Date: 2022
Publisher: Financial and credit activity: problems of theory and practice
Citation: Britchenko I. Методологія економічних вимірювань ринкової вартості майнових прав на недобудовані об’єкти житлової нерухомості/Поздняков Ю, Брітченко І, Гринів Н., Наконечна Т.//Financial and credit activity: problems of theory and practice, No 4 (45), 2022. – P. 133-152.
Abstract: Робота відноситься до галузі економічних вимірювань вартості майнових прав та права їх вимоги, що виконуються методами незалежної експертної оцінки. Розгля-даються методологічні підстави та аналіз законодавчо-нормативної бази вико-нання економічних вимірювань вартості майнових прав на квартири в будинках, не завершених будівництвом. Метою статті є розгляд методики незалежної оцінки майнових прав на недобудовані об’єкти житлової нерухомості; аналіз теоретичних засад, алгоритмів і методик установлення вартості права вимоги передачі цих май-нових прав; виклад алгоритму методики та прикладу її апробації. Кінцевою метою дослідження є опрацювання та формулювання практичних рекомендацій, спрямо-ваних на збільшення точності й зменшення ступеня невизначеності результатів оцінювальних робіт.Зазначено, що вимоги до здійснення економічних вимірювань таких нематеріаль-них активів у чинних національних стандартах оцінки (НСО) України викладено в дуже обмеженому обсязі, і це може викликати труднощі при виборі та обґрунту-ванні методичних підходів і оцінювальних процедур. Виконано огляд методів оці-нки нематеріальних активів; проаналізовано можливості їх застосування для вста-новлення вартості права вимоги передачі покупцеві майнових прав на квартири в будинках, не завершених будівництвом, при їх продажу (відступленні права ви-моги) на довільній стадії готовності будинку. Запропоновано методику визначення цієї вартості на основі застосування порівняльного підходу, з об’єктивним розраху-нковим коригуванням на відсоток готовності будинку. Досліджено математичні за-сади методики кількісного визначення вартості права вимоги досліджуваних нема-теріальних активів, що базуються на основі класичного порівняльного підходу з наступною статистичною обробкою отриманого ряду результатів ринкової інфор-мації. Описано алгоритм визначення залежності вартості майнових прав від відсо-тка будівельної готовності будинку. Показано, що запропоновану математичну мо-дель можна розглядати як основу для встановлення вартості об’єкта оцінки, що відтворює вимірюване значення цієї вартості з певним статистичним розсіюванням поодиноких оцінок у серії спостережень. Зроблено висновок про доцільність пере-важного застосування нелінійного кореляційно-регресійного аналізу при виконанні економічних вимірювань вартості майнових прав на об’єкти житлової нерухомості в будинках, не завершених будівництвом. Сформульовано перспективні напрями подальших досліджень у цій галузі виконання економічних вимірювань.
Description: Робота відноситься до галузі економічних вимірювань вартості майнових прав та права їх вимоги, що виконуються методами незалежної експертної оцінки. Розгля-даються методологічні підстави та аналіз законодавчо-нормативної бази вико-нання економічних вимірювань вартості майнових прав на квартири в будинках, не завершених будівництвом. Метою статті є розгляд методики незалежної оцінки майнових прав на недобудовані об’єкти житлової нерухомості; аналіз теоретичних засад, алгоритмів і методик установлення вартості права вимоги передачі цих май-нових прав; виклад алгоритму методики та прикладу її апробації. Кінцевою метою дослідження є опрацювання та формулювання практичних рекомендацій, спрямо-ваних на збільшення точності й зменшення ступеня невизначеності результатів оцінювальних робіт.Зазначено, що вимоги до здійснення економічних вимірювань таких нематеріаль-них активів у чинних національних стандартах оцінки (НСО) України викладено в дуже обмеженому обсязі, і це може викликати труднощі при виборі та обґрунту-ванні методичних підходів і оцінювальних процедур. Виконано огляд методів оці-нки нематеріальних активів; проаналізовано можливості їх застосування для вста-новлення вартості права вимоги передачі покупцеві майнових прав на квартири в будинках, не завершених будівництвом, при їх продажу (відступленні права ви-моги) на довільній стадії готовності будинку. Запропоновано методику визначення цієї вартості на основі застосування порівняльного підходу, з об’єктивним розраху-нковим коригуванням на відсоток готовності будинку. Досліджено математичні за-сади методики кількісного визначення вартості права вимоги досліджуваних нема-теріальних активів, що базуються на основі класичного порівняльного підходу з наступною статистичною обробкою отриманого ряду результатів ринкової інфор-мації. Описано алгоритм визначення залежності вартості майнових прав від відсо-тка будівельної готовності будинку. Показано, що запропоновану математичну мо-дель можна розглядати як основу для встановлення вартості об’єкта оцінки, що відтворює вимірюване значення цієї вартості з певним статистичним розсіюванням поодиноких оцінок у серії спостережень. Зроблено висновок про доцільність пере-важного застосування нелінійного кореляційно-регресійного аналізу при виконанні економічних вимірювань вартості майнових прав на об’єкти житлової нерухомості в будинках, не завершених будівництвом. Сформульовано перспективні напрями подальших досліджень у цій галузі виконання економічних вимірювань.
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/43936
ISSN: 2306-4994
2310-8770
Appears in Collections:Наукові публікації кафедри фінансів і банківської справи



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.