Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/44249
Title: Відповідальність суб’єктів звернення та адвоката в аспекті реалізації права на адвокатський запит
Authors: Заборовський, Віктор Вікторович
Фрідманський, Роман Михайлович
Keywords: 12.00.10 – судоустрій; прокуратура та адвокатура, професійна правнича допомога; адвокатський запит; професійні права адвоката; відпо- відальність суб’єктів звернення; зловживання адвокатом правом на запит; дисциплінарна відповідальність адвоката.
Issue Date: 2021
Publisher: ДВНЗ "Ужгородський національний університет"
Citation: Заборовський В.В., Фрідманський Р.М. Відповідальність суб’єктів звернення та адвоката в аспекті реалізації права на адвокатський запит. Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія: Право. 2021. Вип. 65. С. 342-347.
Abstract: Дана наукова стаття спрямована на розкриття актуальних питань, які пов’язані із забезпеченням належ- ної реалізації професійного права адвоката на запит, а саме, що стосується відповідальності адвоката у випадку зловживання ним своїм правом на такий запит, а також відповідальності суб’єктів звернення за ненадання або ж неналежне надання відповіді за запитом адвоката. В межах даного дослідження було здійснено теоретико-прикладний аналіз різних підходів науковців, а також позицій законодавця щодо можливості притягнення суб’єктів звернення до відповідальності за пору- шення професійного права адвоката на запит. Докладно розкривається процедура притягнення таких суб’єк- тів до адміністративної відповідальності та звертається увага на недоліки її реалізації. Значна, увага приділяється і розкриттю правової природи інституту «зловживання правом адвоката на за- пит», зокрема, особливості відповідальності адвоката у разі протиправного розголошення ним відомостей, отриманих за адвокатським запитом (насамперед тих, що містять інформацію з обмеженим доступом). Для досягнення поставленої мети, авторами були застосовані характерні для правової науки методи. До- слідження проводилося із застосуванням діалектичного методу пізнання правової дійсності, що надав мож- ливість проаналізувати сутність відповідальності насамперед адвоката в аспекті реалізації права на запит. Використання системно-структурного методу сприяло визначенню загальної структури роботи, що в свою чергу надало можливість розкрити завдання дослідження щодо з’ясування особливостей відповідальності як суб’єктів звернення за адвокатським запитом, так і самого адвокатом за умови зловживання останнім таким правом. На підставі проведеного дослідження, автори доходить висновку, що використання адвокатом свого фун- даментального професійного права на запит, всупереч основному його призначенню, повинно мати своїм наслідок притягнення його до відповідальності, в тому числі і дисциплінарної у вигляді позбавлення права на заняття адвокатською діяльністю (у випадку встановлення систематичного зловживання правом на запит).
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/44249
Appears in Collections:Наукові публікації кафедри цивільного права та процесу



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.