Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/44370
Title: Аналіз раннього виходу у пацієнтів після субарахноїдального крововиливу в залежності від розвитку ускладнень
Authors: Цьома, Євгенія Іванівна
Смоланка, Володимир Іванович
Цяпець, Сергій Васильович
Keywords: субарахноїдальний крововилив, повторний розрив аневризми, гідроцефалія, церебральний вазоспазм, Glasgow Outcome Scale (GOS)
Issue Date: 2019
Citation: Цьома Є. І., Смоланка В. І., Цяпець С. В. Аналіз раннього виходу у пацієнтів після субарахноїдального крововиливу в залежності від розвитку ускладнень. ScienceRise: Medical Science. 2019. № 6 (33). С. 37-42.
Series/Report no.: ScienceRise: Medical Science;
Abstract: Метою нашої статті було проаналізувати всі випадки нетравматичного субарахноїдального крововиливу, які перебували на лікуванні в Обласному клінічному центрі нейрохірургії та неврології м. Ужгорода з січня 2013 р. по грудень 2016 р. і з’ясувати вплив ускладнень цього захворювання на ранній вихід пацієнтів. Матеріали та методи. Проведено мультифакторний аналіз 127 випадків нетравматичного САК за наведений вище період. Оцінено частоту розвитку різних ускладнень САК (оклюзійної гідроцефалії, повторного розриву аневризми, внутрішньомозкової і внутрішньошлуночкової гематоми, церебрального вазоспазму) і вплив цих ускладнень на ранній клінічний вихід пацієнтів за уніфікованою шкалою Glasgow Outcome Scale (GOS). Результати. Виявлено, що більш, ніж у половини пацієнтів (70 чол.) виникали ті чи інші типові ускладнення і лише у 41.7 % хворих захворювання перебігало без них. Найчастішими ускладненнями у пацієнтів були: внутрішньомозкова гематома, крововилив у порожнину шлуночків мозку, або їх поєднання, а також – симптомний вазоспазм. Згідно наших даних, вони зустрічались в досліджуваній когорті хворих з однаковою частотою ~26–28 %. Рідше, виникали оклюзійна гідроцефалія та повторний розрив аневризми (7 % та 13 % відповідно). Летальність серед пацієнтів з ускладненнями становила: 24 % – симптомний вазоспазм, 28 % – оклюзійна гідроцефалія, 17 % – внутрішньошлуночковий крововилив, 28 % – внутрішньомозкова гематома, а от при розвитку повторного розриву аневризми – аж 62,5 %. Саме він є одним з найбільш несприятливих факторів щодо раннього виходу після САК (p<0.001). Висновки. Таким чином, згідно з нашими даними, найбільший вплив на ранній вихід пацієнта з високим ступенем достовірності мають розвиток симптомного церебрального вазоспазму і повторний розрив аневризми, дещо менше – оклюзійна гідроцефалія і паренхіматозний крововилив. Достовірного впливу наявності крові в порожнинах шлуночків на первинній комп’ютерній томографії на вихід після САК не виявлено.
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/44370
Appears in Collections:Наукові публікації кафедри неврології, нейрохірургії та психіатрії

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
313646.pdf759.87 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.