Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/44419
Title: Антропологічний аналіз поховань у церкві Ужгородського замку: статево-віковий та етнічний аспекти
Other Titles: Anthropological analysis of burials in the Uzhhorod Castle church: gender, age and ethnic aspects
Authors: Долженко, Юрій
Мойжес, Володимир Валерійович
Keywords: Ужгородський замок, середньовічна церква, археологічні дослідження, поховання, антропологічний аналіз, краніометрія, етнічна краніоскопія.
Issue Date: 2022
Publisher: Ужгород: ТОВ «РІК-У»
Citation: Долженко Юрій, Мойжес Володимир. Антропологічний аналіз поховань у церкві Ужгородського замку: статево-віковий та етнічний аспекти // Ідентичності в умовах пограниччя: Матеріали міжнародної наукової конференції (Ужгород, 27-28 січня 2021 року) / За заг. ред. Павла Леньо. Ужгород: ТОВ «РІК-У», 2022. – С.69–88.
Abstract: У статті подано результати антропологічного аналізу поховань, які виявила під час археологічних досліджень руїн середньовічної церкви на території Ужгородського замку експедиція Ужгородського національного університету у 2018–2019 роках. Розкопки проводилися на площі апсиди та більшій частині центрального нефу. Загальна досліджена площа становить 180 м². Тут було виявлено поруйновані ще у XVIII ст. крипти. Тоді ж було знищено й наявні тут поховання (збереглося тільки одне). Отже, площу всіх крипт було заповнено будівельним сміттям, що містило й розкидані людські кістки. Окрім цього, за межами крипт, у ґрунті, зафіксовано 71 поховання, які, виходячи зі стратиграфії та зібраного речового матеріалу, можуть визначатись у межах другої половини XIV–XVIІ ст. У запропонованій роботі дається характеристика антропологічного складу похованих, а саме статево-віковий та етнічний аспекти. Окрім зафіксованих поховань до аналізу було залучено й черепи (чи їх фрагменти) з понищених криптових поховань дорослих (їх налічується 58), датовані в межах XVІ–XVII ст. Тож загалом поховань 130, із них 118 дорослих. За підрахунками визначено, 86 із них чоловічі (72,88%) та 32 (27,12%) – жіночі. Середній вік смерті дорослих становить близько 38 років (у межах 33,5–42,5 років). Середній вік смерті у чоловічій частині вибірки – близько 40 років (у межах 30–50 років), а в жіночій – близько 32,5 року (у межах 25–40 років). Особливу увагу звернено на характеристику морфології черепів із досліджуваних поховань та етнічну краніоскопію. Загалом придатними для краніометрії виявилися 90 черепів (67 чоловічих та 23 жіночих), не рахуючи дитячих. Визначено, що чоловіки й жінки, поховані в церкві Ужгородського замку, належать до одного краніологічного типу. Чоловіча вибірка помірно брахікранна. В середньому – широколиця з низьким, сильно профільованим на рівні орбіт і альвеолярного виростку обличчям, ортогнатна. Орбіти широкі. Ніс – середній, кут його випинання помірний. Перенісся високе. Жіноча вибірка в середньому брахікранна. Обличчя помірної ширини й малої висоти, сильно профільоване на рівні орбіт, ортогнатне. Орбіти малої ширини та висоти. Перенісся високе. Кут випинання носа дуже великий. За двома антропологічними методиками (краніометрія, краніоскопія) обстежена група є змішаною, простежуються певні західні, північні та південні ознаки, з яких дещо переважають останні.
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/44419
ISBN: 978-617-8046-64-4
Appears in Collections:Наукові публікації кафедри археології, етнології та культурології

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
МОЙЖЕС_ІДЕНТИЧНОСТІ В УМОВАХ ПОГРАНИЧЧЯ.pdf2.95 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.