Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/45418
Title: ПОШИРЕНІСТЬ ВРОДЖЕНОЇ АДЕНТІЇ ВЕРХНІХ БІЧНИХ РІЗЦІВ У ПІДЛІТКІВ ЗА ДАНИМИ АНАЛІЗУ ОРТОПАНТОМОГРАМ
Other Titles: PREVALENCE OF CONGENITAL ADENTIAOFUPPERLATERALINCISORS IN ADOLESCENTS ACCORDING TO ORTHOPANTOMOGRAPHY ANALYSIS
Authors: Мельник, Володимир Семенович
Ізай, Мілан Ернестович
Мельник, Софія Володимирівна
Keywords: вроджена адентія, поширеність, часткова відсутність зубів, бічні різці верхньої щелепи
Issue Date: 2022
Publisher: Вісник стоматології
Citation: Мельник В.С., Ізай М.Е., Мельник С.В. Поширеність вродженої адентії верхніх бічних різців у підлітків за даними аналізу ортопантомограм. Вісник стоматології.- 2022, № 3(120) Т.45. - С.109- 112.
Abstract: Адентія – повна або часткова відсутність зубів, обумовлена їх втратою або аномалією розвитку зубощелепної системи. Той факт, що формування і дозрівання зубів, порушення їх розвитку при народженні, відсутність зубів у людини пов'язано з спадковістю або впливом шкідливих факторів, які діяли в період формування зубної пластинки у плода доведено дослідженнями в галузі молекулярної генетики. Відсутність зубів викликає проблеми з вирівнюванням, невідповідність довжини дуг і асиметрію зубів. Ускладненнями адентії є порушення мови, неможливість повноцінно харчуватися. Внаслідок цього порушується робота шлунково- кишкового тракту та може призвести до розвитку запальних процесів скронево-нижньощелепного суглобу. Косметичний дефект може викликати психологічний дискомфорт. На початкових стадіях розвитку простір, доступний для бокового різця, в значній мірі залежить від простору, яке залишається після розвитку центрального різця та ікла. Фактично існує потенційна конкуренція за простір між бічними різцями і їхніми сусідами, оскільки ікла і центральні різці розвиваються раніше, ніж бічні різці, як передбачається в різних дослідженнях, проведених до сих пір в цьому відношенні. Варіабельність результатів серед різних попу- ляцій може бути пояснена на основі ролі генетики і / або різних умов навколишнього середовища в генезі зубів на стадіях їх розвитку. Поширеність вроджених відсутніх постійних бічних різців верхньої щелепи істотно відрізня- лася за даними численних досліджень, проведених до теперішнього часу. Ці відмінності в поширеності і характері адентії бічних різців верхньої щелепи можуть бути пов'язані з расовим та етнічним походженням людей. В Європі поширеність адентії (агенезії) зубів становить 4,6% у чоловіків та 6,3% у жінок, що в 1,4 рази вище у жінок, ніж у чоловіків [1,6]. Найчастіше уражається другий премоляр нижньої щелепи, за ним слідують бічний різець верхньої щелепи та другий премоляр. Відсутність центральних різців, перших молярів і ікол верхньої щелепи зустрічається дуже рідко. Важливо мати епідеміологічні дані, щоб приблизно розрахувати загальний час, необхідний для виправлення і лікування кожного окремого випадку адентії. Розуміння розвитку зубів у пацієнтів з адентією важливе не тільки для ортодонтичної діа гностики та планування лікування, але і для оцінки віку дітей з невідомими даними про народження або для судово-медичних цілей.
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/45418
Appears in Collections:Навчально-методичні матеріали кафедри дитячої стоматології

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Мельник_ Текст статті-.pdf517.14 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.