Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/45431
Title: Інтенсивна терапія та малоінвазивні втручання в комплексному лікуванні крово-теч із варикозно розширених вен стравоходу у пацієнтів із декомпенсованим циро-зом печінки
Authors: Румянцев, Костянтин Євгенович
Балаж, Олеся Петрівна
Keywords: варикозно розширені вени стравоходу, цироз печінки, кровотеча, лікування
Issue Date: 2019
Publisher: НАУКОВИЙ ВІСНИК УЖГОРОДСЬКОГО УНІВЕРСИТЕТУ СЕРІЯ МЕДИЦИНА
Citation: Румянцев КЄ, Балаж ОП. Інтенсивна терапія та малоінвазивні втручання в комплексному лікуванні кровотеч із варикозно розширених вен стравоходу у пацієнтів із декомпенсованим цирозом печінки. Науковий Вісник УжНУ. Серія: Медицина. 2019;1(59):33-8.
Abstract: Із кровотечею з варикозно розширених вен (ВРВ) стравоходу з січня 2007 року по грудень 2016 року в клініці Зака-рпатської обласної клінічної лікарні ім. А.Новака обстежено і проліковано 64 пацієнти із С-класом цирозу печінки за критеріями Child-Turcotte-Pugh. Здійснити первинну зупинку кровотечі з допомогою комплексу консервативної терапії та ендоскопічної склеротерапії (ЕС) вдалось у 39 (61%) пацієнтів. У 25 (39%) хворих у зв’язку із неефективністю ЕС ми застосували зонд Блейкмора-Сенгстакена. Із 64 пацієнтів у 37 (57,8%) діагностували ІІІ ступінь енцефалопатії за крите-ріями West-Haven, у 27 – IV ступінь. У 3 (4,7%) пацієнтів асцит був транзиторним, у 61 (95,3%) – рефрактерним. Із ме-тою лікування печінкової недостатності, як головного ускладнення, яке зумовлює несприятливий вислід кровотечі у 27 пацієнтів із IV ступенем енцефалопатії застосували альбуміновий перитонеальний діаліз. Із метою лікування внутріш-ньочеревної гіпертензії при асциті у 20 пацієнтів із ІІІ ступенем печінкової енцефалопатії застосували лапароцентез із евакуацією асцитичної рідини. У 17 пацієнтів теж із ІІІ ступенем застосували екстракорпоральну ультрафільтрацію асцитичної рідини з її наступною внутрішньовенною реінфузією (ЕУАВР). Усього у групі у строк спостереження до 5 діб померли 20 пацієнтів. Загальна летальність склала 31,25%. У підгрупі з 39 пацієнтів, де ЕС була ефективною, лета-льність склала 23,1%.У підгрупіз 25 хворих, де ЕС була неефективною, і застосували зонд Блейкмора, летальність скла-ла 32%. Із 20 пацієнтів після лапароцентезу із евакуацією асцитичної рідини, померли 8 (40%). З 17 пацієнтів, після ЕУАВР, померли 2 (11,8%). У підгрупі, де застосували АПД, померли 7 пацієнтів (25,9%). Всього у групі у строк спостереження до 5 діб померли 17 (26,6%) пацієнтів. Ключові слова: варикозно розширені вени стравоходу, цироз печінки, кровотеча, лікування.
Description: Доступно : https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/29383
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/45431
Appears in Collections:Наукові публікації кафедри онкології

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
К.Є.Румянцев, О.П. Балаж.pdf1.83 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.