Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/45446
Title: ЕНДОТЕЛІАЛЬНА ДИСФУНКЦІЯ У ЖІНОК ДО ТА ПІСЛЯ КОРЕКЦІЇ СКЛАДУ ТІЛА
Other Titles: ENDOTHELIALDYSFUNCTION OFWOMEN BEFORE AND AFTER CORRECTION OF BODY COMPOSITION
Authors: Костенчак-Свистак, Ольга Євгенівна
Keywords: ендотеліальна дисфункція, ожиріння, склад жиру в організмі, фізичне тренування, здорове харчування
Issue Date: 2020
Publisher: ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНА І КЛІНІЧНА МЕДИЦИНА
Series/Report no.: 2020. No 4 (89);
Abstract: Статтю присвячено особливостям ендотеліальної дисфункції у жінок з різним типом ожиріння до та після корекції складу тіла. Ожиріння, як полігонне захворювання, є про- гресуючою проблемою суспільства. Впливу надлишкової ваги на здоров'я людини при- свячені численні вітчизняні йзакордонні дослідження останніх десятиріч, які свідчать про те, що ожиріння є самостійним, незалежним фактором ризику серцево-судинних за- хворювань, що характеризуються високою смертністю. Окрім того, багато наукових досліджень зосереджуються на вивченні функції ендотелію у різних категорій хворих, зокрема і у пацієнтів з надлишковою вагою. Визначено, що ендотеліальна дисфункція є раннім маркером розвитку та прогресування серцево-судинних захворювань, в той са- мий час ожиріння, яке є хронічним запальним станом, само по собі є тригером для розвитку порушення вазодилятаційної функції ендотелію і васкулярного гомеостазу. З'ясовано, що ступінь кардіоваскулярного ризику при ожирінні залежить від розподілу жирової тканини, а також від функції ендотелію, порушення якого є однією з перших ланок запуску розвитку серцево-судинних захворювань. Доведено необхідність роз- робки та запровадження коригувальної програми складу тіла для осіб з ожирінням, зокрема для жінок, як популяції, що частіше страждає від надлишкового вмісту жиру. Проаналізовано змінну показниках ендотеліальної функції, показниках складу тіла до так після проведення програми корекції складу тіла. В результаті аналізу з'ясовано, що дозовані фізичні навантаження та перехід на здорове харчування покращують показник ендотеліальної функції, призводять до зменшення як загальної жирової тканини так і вісцерального жиру та впливають на нормалізацію показників ендотеліальної функції.
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/45446
Appears in Collections:Наукові публікації кафедри фізіології та патофізіології

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
758-Текст статті-1886-1-10-20220322.pdf409.3 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.