Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/45496
Title: ОЦІНКА РІВНЯ ГІГІЄНИ ПОРОЖНИНИ РОТА У ПАЦІЄНТІВ МОЛОДОГО ВІКУ ІЗ ХРОНІЧНИМ ЛОКАЛІЗОВАНИМ ПАРАДОНТИТОМ НА ТЛІ МЯЗОВО-СУГЛОБОВОЇ ДИСФУНКЦІЇ СКРОНЕВО-НИЖНЬОЩЕЛЕПНОГО СУГЛОБУ
Authors: Костенко, Світлана Борисівна
Романова, Юлія Георгіївна
Денчик, Анастасія Андріївна
Keywords: гігієна, локалізований парадонтит, скронево-нижньощелепний суглоб
Issue Date: Jan-2022
Publisher: Вістник проблем біології і медицини
Citation: Оцінка рівня гігієни порожнини рота у пацієнтів молодого віку із хронічним локалізованим парадонтитом на тлі мязово-суглобової дисфункції скронево-нижньощелепного суглобу / Ю.Г. Романова, А.А. Денчик, С.Б. Костенко // Вісник проблем біології і медицини. 2022. – № 1 (163). – С.244-247.
Series/Report no.: Випуск 1 (163);
Abstract: Останнім часом увагу привертає до себе проблема хронічних запальних захворювань пародонта, особливо коли мова йде про молодий вік пацієнтів. Щодо Україні, то таких випадків чимало – 50-80% молодих і у 100% населення після 40 років. Ряд авторів відмічають вплив численних факторів щодо виникнення та розвитку хвороб пародонта, Дослідження у цьому напрямку означили пріоритеті чинники, зокрема порушення оклюзії і мікроциркуляції в тканинах пародонта. Запально-деструктивні процеси в пародонті викликає довготривалі оклюзійні порушення, які і самі можуть формуватись при наявності м’язово-суглобової дисфункції (МСД СНЩС). Чималу роль у стані тканин пародонту на тлі МСД СНЩС відіграє рівень гігієни порожнини рота (ПР), особливо в осіб молодого віку, коли мова йде про таку ланку, як хронічний локалізований парадонтит. Мета дослідження – визначення рівня гігієни ротової порожнини та стану тканин пародонту у пацієнтів молодого віку на тлі м’язово-суглобової дисфункції скронево-нижньощелепного суглобу. Об’єкт і методи дослідження. Обстежено 95 пацієнтів віком 18 до 44 років, сформовано 3 групи: контрольна (КГ) практично здорові особи (n=29) та особи із локалізованим пародонтитом на тлі МСД СНЩС – основна (ОГ) (n=34) і група порівняння (ГП) (n=32). Визначали рівень гігієни ПР за індексом OHI–S, та стан тканин пародонта за допомогою пародонтального індексу A.L. Russel. Результати та висновки. Виявлена задовільна гігієна порожнини рота, яка супроводжується запаленням тканин пародонту у вигляді легкого локалізованого парадонтиту, а в поодиноких випадках – і початковою стадією генералізованого пародонтиту, що певною мірою викликано довготривалим формуванням м’язовосуглобової дисфункції скронево-нижньощелепного суглобу, яке призводить до порушення узгодженої функції жувальних м’язів та, як наслідок, формує локалізовані ділянки запалення пародонту, навіть при відносно задовільній гігієні порожнини рота.
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/45496
Appears in Collections:Наукові публікації кафедри ортопедичної стоматології

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Оцінка рівня гігієни порожнини рота .pdf205.08 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.