Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/45510
Title: ІНТЕГРАТИВНИЙ ПІДХІД ДО ФОРМУВАННЯ ПРОФЕСІЙНИХ ЦІННОСТЕЙ ВЧИТЕЛЯ В УМОВАХ ІНТЕНСИВНОГО РОЗВИТКУ МЕДІАОСВІТИ
Authors: Попадич, Олена Олександрівна
Гаврилюк, Маріанна Василівна
Кривошеєва, Оксана Іванівна
Keywords: концептуальні засади, інтегративний підхід, професійні цінності, вчитель, медіаосвіта
Issue Date: 2022
Publisher: Актуальні питання гуманітарних наук: міжвузівський збірник наукових праць молодих вчених Дрогобицького державного педагогічного університету імені Івана Франка
Citation: Попадич О., Гаврилюк М., Кривошеєва О. Інтегративний підхід до формування професійних цінностей вчителя в умовах інтенсивного розвитку медіаосвіти. Актуальні питання гуманітарних наук: міжвузівський збірник наукових праць молодих вчених Дрогобицького державного педагогічного університету імені Івана Франка. Випуск № 47. Том 4. С.166-171.
Abstract: У статті обґрунтовано концептуальні засади інтегративного підходу до формування професійних цінностей вчителя в умовах інтенсивного розвитку медіаосвіти, визначено умови реалізації цих засад в процесі підготовки майбутнього вчителя. Освіта здатна сформувати світогляд, життєві цінності й орієнтири майбутніх фахівців, навіть не зважаючи на використання в цій сфері інформаційних комп’ютерних технологій, а також на швидкість інформатизації суспільства. Водночас, ціленапрямленій діяльності щодо формування професійних цінностей у студентів у закладах вищої освіти, навіть педагогічних, нині приділяється надто мало уваги, але тим не менше, цей напрям є одним з пріоритетних. Сформульовано концептуальні засади формування системи професійних цінностей майбутнього учителя (виявлення та урахування чинників впливу на формування професійних цінностей, зумовлених специфікою професійної діяльності учителя; інтеграція спеціальної та аксіологічної складових як цілепокладаючий чинник у професійній підготовці майбутнього учителя; неперервність формування професійних цінностей майбутнього учителя як поетапне включення професійних цінностей у систему загальнолюдських цінностей особистості, причому кожен наступний етап є логічним продовженням попереднього; розвиток активної професійної позиції на основі аксіологічної складової професійної підготовки; усвідомлення власних професійних ціннісних орієнтацій). Визначено умови реалізації концептуальних засад формування системи професійних цінностей майбутнього учителя (виявлення змісту аксіологічної складової професійної підготовки майбутнього учителя та забезпечення мотивації формування професійних цінностей; розробка варіативних методик формування професійних цінностей в процесі навчання та організація позанавчальної діяльності учнів; розробка спеціального курсу професійної аксіології для конкретної спеціальності (вчитель початкової школи, вчитель-предметник тощо). Розроблено положення щодо ролі медіа у формуванні професійних та особистісних цінностей сучасного вчителя, а саме: медіаосвіта має виконувати роль основного чинника забезпечення відкритості освіти щодо новітніх швидкоплинних знань і наближення навчального змісту до потреб повсякдення людини; наближати до ефективності людської поведінки у системі трудових відносин, за одночасного зоставання собою, збереження цілісності особистості, здатної самовиражатися й не втрачати гуманізм; запобігати вразливості людини до медіаманіпуляцій, втечі від реальності, проводити профілактику з поширення медіазалежностей тощо.
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/45510
Appears in Collections:Наукові публікації кафедри загальної педагогіки та педагогіки вищої школи

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Стаття П_Г_К дрогобич вип.47 2022 .pdf505.49 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.