Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/45553
Title: Становлення української орієнтації та української національної свідомості серед закарпатських українців кінця ХІХ- початку ХХ ст
Authors: Малець, Наталія Богданівна
Малець, О. О.
Keywords: етнос,українці, свідомість, нація, духовність, освіта
Issue Date: 12-May-2022
Publisher: Мукачівський державний університет,
Citation: Збірник тез доповідей за матеріалами ІІ Міжнародної науково-практичної конференції Головний редактор: Щербан Тетяна Дмитрівна Відповідальні за випуск: Гоблик Володимир ВасильовичФормат 60*84/16 Гарнітура Times New Roman Умовн. друк. аркушів – 32,6.
Series/Report no.: Збірник тез доповідей за матеріалами ІІ Міжнародної науково-практичної конференції;
Abstract: Українство в XIX ст. досягло значного успіху в розвитку культури. На початку XX ст. темпи культурного прогресу були особливо відчутними. Вагому роль в цьому процесі почала відігравати Галичина [1, с.128-129]. Місто Львів стало потужним науково-культурним центром. Активне українське культуротворення та культурофункціонування в Східній Галичині відіграло роль ферментизуючого та каталізаторуючого фактора в переосмисленні культурних здобутків москвофілів Закарпаття, утвердженні українських культурних здобутків та українського культуротворчого процесу – а не локального, обмеженого у формі і змісті.
Description: Важливу роль в становленні української етнонаціональної орієнтації та української національної свідомості серед закарпатських українців відіграв чинник розвитку історичних знань. Історичні розвідки, які проводились в краї від І. Базиловича до В. Гаджеги та В. Пачовського чітко доводили, що закарпатоукраїнці є автохтонами. Одночасно вони являються часткою більш великого етнічного масиву, що знаходиться на схід від Карпат. Це доводилося з позицій російської або української інтерпретацій. Воно закріплювало почуття тарозуміння відірваності і відповідно прагнення до соборності, до з’єднання з рештою етносу. На цьому ґрунті визріли дві ідеологічні течії: русофільстство і українство. Публікації історичних досліджень з позицій української інтерпретації друкувались в більшості на сторінках «Наукового збірника» товариства «Просвіта». Частина досліджень публікувалась і окремим виданнями.
Type: Text
Publication type: Тези до статті
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/45553
ISSN: УДК [005.332.2:001:378]:339.92(477:4)(043.2)
Appears in Collections:Наукові публікації кафедри громадського здоров'я та гуманітарних дисциплін

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Збірник тез_2022.pdf6.35 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.