Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/45757
Title: КУЛЬТУРНО-ПРОСВІТНИЦЬКА ДІЯЛЬНІСТЬ РОДИНИ ОСТАПЧУКІВ НА ЗАКАРПАТТІ У 20-30-Х РР. ХХ СТ.
Other Titles: CULTURAL AND EDUCATIONAL ACTIVITY OF THE OSTAPCHUK FAMILY IN TRANSCARPATHIA IN THE 20-30S OF THE ХХ CENTURY
Authors: Малець, Наталія Богданівна
Малець, О.О.
Keywords: культура, освіта, світогляд, просвіта, самосвідомість, парламентаризм, нація.
Issue Date: Nov-2022
Publisher: Видавничий дім «Гельветика»
Citation: Актуальні питання гуманітарних наук: міжвузівський збірник наукових праць молодих вчених Дрогобицького державного педагогічного університету імені Івана Франка / [редактори-упорядники М. Пантюк, А. Душний, В. Ільницький, І. Зимомря]. – Дрогобич : Видавничий дім «Гельветика», 2022. – Вип. 55. Том 1. – 322 с.Збірник індексується в міжнародній базі даних Index Copernicus International.
Series/Report no.: Випуск 55;
Abstract: Культурно-просвітницька діяльність Яцка Остапчука – відомого українського діяча кінця ХІХ – першої половини ХХ ст. та його родини – цікава для науковців і громадських кіл тим, що вона яскраво віддзеркалює переплетіння соціальних і національних аспектів українського руху в зазначений період. Вона припала саме на час політизації українського національного руху в Галичині, Першої світової війни та Української революції 1917–1921 рр.,міжвоєнний період перебування Закарпаття у складі Чехословаччини.
Description: Я. Остапчук та його родина, працюючи в Закарпатті у 1920-30-х років, стали одними із лідерів національного табору краю. Перебуваючи у лавах соціал-демократичної партії, «Просвіти», Педагогічному товаристві та ін., вони послідовно пропагували і відстоювали українську державно-соборницьку ідею, поборювали русофільську орієнтацію. У статті розглянуто вплив парламентаризму, який дозволяв відчути себе співучасником системи влади, привчав людей до відповідальності за свої дії у політиці, підштовхував суспільство до структуризації на підставі нових груп інтересів, прискорював формування національної свідомості. Розпад Чехословаччини внаслідок Віденського арбітражу та Мюнхенського договору 1938 року змусив родину Остапчуків повернутися до політики. Вони не вірили у запевнення політиків про реальність автономії Карпатської України і писали серію меморандів на адресу чільних політиків у Чехословаччині та європейських країн, в яких закликали їх надати допомогу закарпатцям. Окупація Закарпатської України угорською армією в березні 1939 року повністю підтвердила їх побоювання.
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/45757
ISSN: ISSN 2308-4855 (Print) ISSN 2308-4863 (Online)
Appears in Collections:Наукові публікації кафедри громадського здоров'я та гуманітарних дисциплін

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Гельветика 55-1_2022.pdf5.2 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.