Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/46070
Title: Методологічні засади дослідження суб’єктності політичних партій у системі державного управління
Other Titles: METHODOLOGICAL PRINCIPLES OF STUDYING THE SUBJECTIVITY OF UKRAINIAN POLITICAL PARTIES IN THE SYSTEM OF PUBLIC ADMINISTRATION
Authors: Остапець, Юрій Олександрович
Остапець, Ірина Юліївна
Дербак, Анжеліка Петрівна
Keywords: Україна, політичні партії, партійна система, державне управління, партії в системі державного управління, форма правління, виборча система, функції політичних партій.
Issue Date: 2022
Publisher: Київ: Видавнича група «Наукові перспективи
Citation: Остапець Ю., Остапець І. Методологічні засади дослідження суб’єктності політичних партій у системі державного управління. Наукові перспективи. Серія: Державне управління. 2022. № 11. С.76–90.
Abstract: Окреслено та охарактеризовано теоретико-методологічні підходи до дослідження суб’єктності українських політичних партій у системі державного управління. Зазначено, що головними чинниками, які впливають на процес становлення політичних партій у якості суб’єктів державної влади/управління в Україні є такі:1) виборча система; 2) форма правління; 3) конфігурація партійної системи; 4) нормативно-правова основа функціонування політичних партій; 5) політичний режим; 6) особливості історичної інституціалізації політичних партій у сучасному світі та низка інших (способи утворення, фінансування партій, парламентська діяльність тощо). Констатовано, що аналіз кожного із вказаних чинників дає змогу охарактеризувати вплив політичних партій на процес здійснення державної влади/управління та участі партій в ньому. У даному випадку йдеться про об’єктивні чинники, які впливають на рівень прояву суб’єктності політичних партій. Підкреслено про специфіку участі вітчизняних політичних партій у державному управління на різних етапах розвитку партійної системи України. Зроблено висновок про те, що здійснюючи аналіз суб’єктності партій у реалізації державної влади слід враховувати особливості їх функціонування на різних етапах вітчизняного партієтворення. Доведено, що суб’єктність політичних партій у системі державного управління характеризується виконанням / невиконанням їх функцій, до основних із яких ми відносимо: електоральну, урядову, представницьку, інтеграційну. На основі аналізу констатовано, що основні функції партій в українському суспільстві виконуються частково. А це в свою чергу вказує на низький рівень суб’єктності вітчизняних політичних партій. На нашу думку це пов’язано з особливостями українського транзиту, який має незавершений характер і змінює самі сутнісні ознаки політичних партій, які перетворюються на субститути. В такому випадку політичні партії, отримуючи тіньове фінансування від фінансово-олігархічних груп репрезентують їхні інтереси, а не запити і потреби українських громадян. Підсумовано, що еволюція партій призвела до звуження спектра виконуваних ними функцій, ослаблення їхньої ролі у налагодженні взаємодії держави та суспільства, зумовила більш жорстку конкуренцію з групами інтересів, привела до більшого прагматизму, соціального динамізму та популізму в діяльності.
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/46070
ISSN: 2708-7530
Appears in Collections:Наукові публікації кафедри політології і державного управління

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Дербак Методологічні засади.pdf272.28 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.