Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/46387
Title: Високогірна ділянка ландшафтно-пізнавальної стежки «Ясіня-Петрос-Козьмещик» у межах Чорногори (Українські Карпати)
Other Titles: The highland section of the Yasinya–Petros–Kozmeshchyk landscape-cognitive rout within the Chornohora massif (Ukrainian Carpathians)
Authors: Карабінюк, Микола Миколайович
Keywords: ландшафтознавство, ландшафтно-пізнавальна стежка, туристичний маршрут, рекреаційно туристична діяльність, природний територіальний комплекс, високогір’я, Чоногора
Issue Date: 2022
Publisher: Карпатський біосферний заповідник та Інститут екології Карпат НАН України
Citation: Карабінюк М. М. Високогірна ділянка ландшафтно-пізнавальної стежки «Ясіня-Петрос-Козьмещик» у межах Чорногори (Українські Карпати). Природа Карпат: науковий щорічник Карпатського біосферного заповідника та Інституту екології Карпат НАН України. 2022. Вип. №1(7). С. 93–107.
Abstract: Рекреаційно-туристична діяльність в Українських Карпатах інтенсивно розвивається та освоює найвіддаленіші ділянки гірських хребтів. Таке використання гірських територій є екологічно безпечним за умови ефективної організації відпочинку та чіткого дотримання правил поведінки. Зважаючи на природоохоронний режим на більшій частині субальпійського й альпійського високогір’я Чорногори та зростання нерівномірного рекреаційно-туристичного навантаження, важливим зараз є розробка нових ландшафтно-пізнавальних стежок у високогір’ї масиву з метою формування у рекреантів та туристів розуміння щодо взаємозв’язків та комплексності природи. У статті представлені результати розробки ландшафтно-пізнавальної стежки "Ясіня–Петрос–Козьмещик", яка проходить через ділянку високогір’я "Шешул–Петрос" та репрезентує основні особливості високогірного ландшафтного ярусу Чорногори. Впродовж проходження стежки пропонується дванадцять зупинок у різних ландшафтних урочищах, що мають значне естетичне та пізнавальне значення. Вона також дає змогу ознайомитися з унікальними природними об’єктами, утворення яких відбувалося у минулому під дією суттєво різних факторів – льодовикового зледеніння, тектонічних рухів та інше. Для наочності у статті представлено фрагмент авторської ландшафтної карти, на якій позначено власне ландшафтно-пізнавальну стежку та місця пропонованих нами зупинок.
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/46387
Appears in Collections:Наукові публікації кафедри фізичної географії та раціонального природокористування

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Карабінюк, 2022.pdfстаття21.13 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.