Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/46781
Title: Виступ на пленарному засіданні міжнародної наукової конференції "Науковий і мистецький світ Федора Потушняка"
Authors: Вегеш, Микола Миколайович
Keywords: Українська культура, Закарпаття, Федір Потушняк
Issue Date: 2010
Publisher: Ужгород: Закарпаття онлайн
Citation: Вегеш М. Виступ на пленарному засіданні міжнародної наукової конференції "Науковий і мистецький світ Федора Потушняка". https://zakarpattya.net.ua/News/60173-V-Uzhhorodi-vidbulasia-mizhnarodna-naukova-konferentsiia-prysviachena--100-richchiu-Fedora-Potushniaka
Abstract: У четвер, 15 квітня розпочала свою роботу Міжнародна наукова конференція "Науковий і мистецький світ Федора Потушняка", присвяченої 100-річчю від дня народження видатного українського письменника і вченого.
Description: 2010 рік в Закарпатті відзначається як рік Федора Михайловича Потушняка – видатного археолога, етнографа, філософа, письменника і педагога нашого краю, легендарної постаті не лише всеукраїнського, але й світового рівня. За підрахунками біографів перу Федора Михайловича належить понад 300 етнографічних, археологічних, фольклорних, літературознавчих та філософських праць, які вже давно увійшли до золотого фонду вітчизняної науки. Це стосується також і його літературної творчості, на яку величезний вплив робили славетні Олександр Олесь, Олег Ольжич, Улас Самчук, Олена Теліга та багато інших яскравих представників українського відродження 20-30-х років минулого століття. Сьогодні, з висоти сторічного ювілею як ніколи видно, що чим би не займався Федір Михайлович Потушняк – науковою чи літературною діяльністю – він все робив, виходячи з принципів демократизму, високої моральності та патріотизму. "Моральний імператив, - писав Ф.Потушняк, - і становить ряд моральних приписів, які виконує сам розум людини, як поставлене завдання… Так творить людина собі моральні закони і приписи, слідуючи внутрішньому закону, а вони, будучи досконалими, стають вічними і нетлінними". Цього життєвого кредо він притримувався протягом всього свого життя, навіть тоді, коли зазнавав утисків з боку комуністичної влади. Необхідно погодитись з думкою професора Михайла Тиводара, що "вихованому на засадах демократичних цінностей, вченому було важко пристосуватися до умов тоталітарної системи. Його постійно звинувачували в українському буржуазному націоналізмі, антирадянщині, антисемітизмі, плазуванні перед заходом. Рятувала вченого і письменника від ідеології дурисвітів праця". Глибоко переконаний, що сьогоднішня наукова конференція, в якій беруть участь відомі фахівці життєвого шляху і багатогранної діяльності Федора Михайловича Потушняка, відкриє нам нові аспекти ще не повністю дослідженого таланту видатного вченого і письменника.
Type: Text
Publication type: Інша текстова публікація
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/46781
Appears in Collections:Наукові публікації кафедри політології і державного управління

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Виступ Миколи Вегеша.pdf232.28 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.