Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/46783
Title: Гуцульський Лицар України
Other Titles: До 100-річчя Василя Піпаша-Косівського
Authors: Вегеш, Микола Миколайович
Keywords: Василь Піпаш-Косівський, Закарпаття, Гуцульщина, національно-визвольний рух
Issue Date: 2022
Publisher: Ужгород: Закарпаття онлайн
Citation: Вегеш М. Гуцульський Лицар України [До 100-річчя Василя Піпаша-Косівського]. URL: https://zakarpattya.net.ua/Blogs/224758-Hutsulskyi-Lytsar-Ukrainy
Abstract: Коли затріщав фундамент СРСР, передові люди метнулися відроджувати громадську організацію «Просвіта», яка відіграла особливу роль у духовному житті українського народу. У перших рядах тих, хто відроджував «Просвіту» в нашому краї, був Василь Піпаш-Косівський. Він очолив і донині очолює Рахівське районне об’єднання Всукраїнського товариства «Просвіта» ім. Т. Шевченка, домігся того, що Рахівщина має найбільше просвітянських осередків, які успішно працюють. Водночас є членом Народного Руху України з самих початків його зародження у 1989 р., головою міського осередку НРУ.
Description: Книга, яка пропонується, складається із трьох частин. Величезне пізнавальне та наукове значення мають спогади (спомини) автора. Вони знайомлять із побутом, способом життя закарпатських гуцулів у 20-30 роки минулого століття, подіями часів Карпатської України. Мемуаристика Закарпаття зазначеного періоду складається в основному із творів представників діаспори, отож вони є чи не першими, які написала людина, яка зазнала і радянського «щастя». Вони є і цікавим джерелом знайомства зі злигоднями закарпатців, насильно мобілізованих до гортистської армії, і котрі не хотіли стріляти у своїх братів, прагнули здатись у полон та надалі воювали в складі Чехословацького корпусу. Правдиво описаний достатньо драматичний післявоєнний період. Особливо це стосується сталінських часів, коли чимало краян зазнало репресій, переслідувань. Величезним є творчий доробок В. Піпаша-Косівського за десятиліття журналістської творчості. В другому розділі книги публікуються окремі його статті, написані в різні роки. Особливо цінними є персоналії простих закарпатців, які брали участь у національно-визвольному русі. Останню частину книги складає публікація оповідей за народними переказами із неопублікованого рукопису «Легенди Карпат», матеріали до якого автором збиралися впродовж десятиліть.
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/46783
Appears in Collections:Наукові публікації кафедри політології і державного управління

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Гуцульський Лицар України.pdf690.28 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.