Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/46799
Title: Визначний учений і справжній українець
Other Titles: 18 березня 2022 року професору Любомиру Белею сповнилося б 60
Authors: Вегеш, Микола Миколайович
Keywords: Любомир Белей, Ужгородський національний університет, наука
Issue Date: 2022
Publisher: Ужгород: Ужгородський національний університет
Citation: Вегеш М. Визначний учений і справжній українець: 18 березня 2022 року професору Любомиру Белею сповнилося б 60. URL: https://www.uzhnu.edu.ua/uk/news/viznachnij-uchenij-i-spravzhnij-ukrajinets-18-bereznya-2022-roku.htm
Abstract: З Любомиром Омеляновичем Белеєм я познайомився під час наукової конференції «Українські Карпати: етнос, історія, культура», яку організували й провели (сьогодні про це можна впевнено стверджувати) легендарні вчені Павло Чучка, Олекса Мишанич, Василь Маркусь, Юрій Бача та Іван Фізер. Цей науковий форум, у роботі якого взяли участь найвідоміші науковці-карпатознавці з України та з-за кордону, проходив в Ужгороді впродовж 26 серпня – 1 вересня 1991 року. На той час я був аспірантом кафедри історії України Ужгородського державного університету, а Любомир Омелянович уже встиг захистити кандидатську дисертацію й викладав на кафедрі української мови. Пам’ятаю, що його наукова доповідь про статус літературної мови русинів Югославії викликала жвавий інтерес не лише серед філологів, але й істориків. Я ж порушив проблему, яка впродовж багатьох десятиліть фальсифікувалася в радянській історіографії – про альтернативу включення Закарпаття до складу Чехословаччини. З першого спілкування ми відразу перейшли на «ти» (обидва ми народилися в 1962 році) і такими наші відносини залишалися протягом усіх наступних років. Під час неофіційного спілкування я завжди звертався до Любомира Омеляновича спрощеним вживанням його імені: «Любчик».
Description: Тепер, з відстані часу, можна впевнено стверджувати: Любомир Белей створив інститут, який на відміну від багатьох бутафорних, вніс величезний вклад в дослідження історії і культури української діаспори. У започаткованій знаним професором серії «Ukrainica: ad fontes» упродовж 2008–2013 років були видані рідкісні і до того часу маловідомі в Україні праці Аркадія Животка «Українське Подоння», Євгена Маланюка «Шлях до Шевченка», Дмитра Дорошенка «Євген Чикаленко», вибрані твори Гавриїла Костельника «Ultra Posse», Михайла Мольнара «Від Влтави до Дніпра» і «Українсько-словацькі культурні взаємини від початку XIX до середини ХХ ст.», унікальний збірник «Стилос проти стилетів. Карпатська Україна у журналі «Пробоєм» (1934–1943)», Юліана Тамаша «Українська література між Сходом і Заходом». Уже не працюючи на посаді проректора, Любомир Омелянович вніс пропозицію про присвоєння видатному сербському вченому Юліану Тамашу звання «Почесний доктор Ужгородського національного університету». Я, а згодом і Вчена рада, підтримали цю ініціативу. У 2009 році на філологічному факультеті диплом і медаль доктора Honoris causa ми вручили завідувачу кафедри русинської мови і літератури, академіку Новосадського університету, закордонному члену НАН України Юліану Тамашу. Співпраця Любомира Белея і Юліана Тамаша вилилася в публікацію фундаментальної тритомної праці Дмитра Дорошенка «Слов’янський світ у його минулому й сучасному», яку видало ужгородське видавництво «Ґражда». Даруючи мені примірник книги, Любомир Омелянович залишив оригінальний автограф: «Справжньому історикові-професіоналу від історика-аматора славну працю про слов’ян». Коли Любомир Белей запропонував мені написати статтю до колективної праці хорватських і українських вчених «Zakarpatska Ukrajina: povijest–tradicija– identitet», який видавався в Загребі, я з вдячністю запропонував статтю про історію Карпатської України 1938–1939 років.
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/46799
Appears in Collections:Наукові публікації кафедри політології і державного управління

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Вегеш М. Визначний учений і справжній науковець.pdf956.84 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.