Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/46838
Title: Шелевер Н.В. Конституційне право на доступ до суду в умовах воєнного стану та пандемії COVID-19. Актуальні проблеми політики. 2022. Вип. 70. C. 156-163.
Other Titles: Constitutional right to access to court under conditions of martial law and the COVID-19 pandemic.
Authors: Шелевер, Наталія Василівна
Keywords: конституційне право; муніципальне право, війна, Конвенція, суд, Конституція України, рішення ЄСПЛ, Європейський Союз, НАТО.
Issue Date: 2022
Publisher: Національний університет «Одеська юридична академія»
Citation: Шелевер Н.В. Конституційне право на доступ до суду в умовах воєнного стану та пандемії COVID-19. Актуальні проблеми політики. 2022. Вип. 70. C. 156-163.
Abstract: У статті розглянуто питання дотримання в Україні конституційного права на доступ до суду в умо- вах воєнного стану та пандемії COVID-19. Це право гарантовано Конституцією України, міжнарод- ними актами та є запорукою справедливого судочинства. Проблематику права на доступ до суду до- сліджували науковці й практики, проте важливим є його вивчення за нових умов – під час воєнного стану в Україні та пандемії коронавірусної хвороби. Не можна вести мову про справедливий суд, не забезпечивши спочатку доступу до нього. Під доступністю правосуддя потрібно розуміти не лише до- ступ до суду, але й до його рішень. Обмеження, які законодавство встановлює щодо доступу до суду, є лише стримувальним механізмом для захисту судів від недобросовісних позивачів. У статті наголо- шено, що на доступ до суду негативно вплинула пандемія коронавірусної хвороби COVID-19, а війна з Російською Федерацією взагалі призвела до того, що зруйновано багато судів, а люди масово перебу- вають у бомбосховищах. Вивчено відповідні проблеми та вказано на шляхи їх вирішення. Проаналі- зовано окремі рішення Європейського суду з прав людини. Наголошено на тому, що право на доступ до суду є важливим елементом верховенства права та можливістю захистити свої права в судовому порядку. При цьому це має бути реальна можливість оскарження дій, які порушують права. В умовах пандемії доступ до суду забезпечено, хоча й виникають деякі проблеми. Віртуальне правосуддя в умо- вах пандемії призвело до несправедливості. Проте воєнний стан в Україні цілковито змінив життя наших громадян і про доступ до судів у тих громадах, які найбільше потерпають від агресора, взагалі не може бути мови. Агресор порушив не лише право на доступ до суду, яке гарантовано п. 1 ст. 6 Кон- венції, але й низку інших прав мирних мешканців нашої держави, за які має понести відповідальність. Першорядним завданням для України має стати припинення війни, вступ до Європейського Союзу та НАТО, тому що в такий час не можуть повноцінно функціонувати демократичні інститути, а жертви війни повинні мати можливість подати до судів позови.
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/46838
Appears in Collections:Наукові публікації кафедри адміністративного, фінансового та інформаційного права

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
24.pdf263.25 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.