Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/47369
Title: Юридична відповідальність за керування транспортними засобами у стані сп’яніння: проблеми та шляхи удосконалення правового регулювання
Authors: Вітвіцький, Сергій Сергійович
Веселов, Микола Юрійович
Пилипів, Руслан Миронович
Keywords: юридична відповідальність, адміністративна відповідальність, порушення у сфері безпеки дорожнього руху, керуванням транспортними засобами у стані сп’яніння, деліктологічний аналіз правопорушень, профілактика повторності правопорушень, адміністративно-правові санкції, кримінальне покарання, міжнародні стандарти, закордонний досвід.
Issue Date: 2022
Publisher: ВД Дакор
Citation: Вітвіцький С. С., Веселов М. Ю., Пилипів Р. М. Юридична відповідальність за керування транспортними засобами у стані сп’яніння: проблеми та шляхи удосконалення правового регулювання : монографія. Київ : ВД Дакор, 2022. 152 с.
Abstract: Монографія присвячена комплексному вивченню проблем ефективності застосування юридичної відповідальності за порушення, пов’язані з керуванням транспортними засобами у стані алкогольного, наркотичного та інших видів сп’яніння. Робота включає ґрунтовний делік- тологічний аналіз даного виду правопорушень. Досліджені суб’єктивні та об’єктивні детермі- нанти повторності керування транспортними засобами в стані сп’яніння. Розглянуто підстави та види юридичної відповідальності за керування транспортними засобами в стані сп’яніння в Україні та в інших країнах світу. Визначено основні проблеми ефективності застосування сучас- ної системи адміністративно-правових санкцій за такі делікти в Україні, на підставі чого окрес- лено основні шляхи їх правового розв’язання. Серед іншого, уперше запропоновано доповнити українське законодавство адміністративним стягненням та кримінальним покаранням у вигля- ді позбавлення не лише спеціального права керування транспортними засобами, а й можливос- ті його отримання; обґрунтовано доцільність запровадження кримінальної відповідальності за прояви системного керування транспортними засобами в стані сп’яніння тощо. Монографія підготовлена з урахуванням міжнародного досвіду правового регулювання аналогічних правовідносин, позиції Європейського Суду з прав людини, Конституційного Суду України та практики вітчизняного правосуддя з окремих питань правозастосування. Робота міс- тить низку пропозицій щодо удосконалення як законодавства про адміністративні правопору- шення, так і кримінального законодавства України, які мають теоретичне та прикладне значення. Видання розраховане на викладачів, курсантів і студентів, ад’юнктів та аспірантів, здобу- вачів і слухачів. Може бути корисним для удосконалення національної правової бази та покра- щення правозастосування, зокрема судової практики щодо розгляду справ про притягнення до юридичної відповідальності осіб за правопорушення, пов’язані з керуванням транспортни- ми засобами в стані сп’яніння.
Type: Text
Publication type: Монографія
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/47369
ISBN: 978-617-8066-36-9
Appears in Collections:Наукові публікації кафедри адміністративного, фінансового та інформаційного права

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Veselov_mono.pdf1.88 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.