Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/48008
Title: В полоні історії та педагогіки. Штрихи до портрета професора Василя Міщанина
Authors: Вегеш, Микола Миколайович
Олашин, Микола Васильович
Keywords: Василь Міщанин, історія України, біографія, бібліографія, Ужгородський національний університет, історія Закарпаття
Issue Date: 2023
Publisher: Ужгород: Видавництво ТОВ «РІК-У»
Citation: Вегеш М., Олашин М. В полоні історії та педагогіки. Штрихи до портрета професора Василя Міщанина. Василь Міщанин. Бібліографічний покажчик. До 50-річчя від дня народження / Укладач Юрій Данилець; вступна стаття Микола Вегеш, Микола Олашин. Ужгород: ТОВ «РІК-У», 2023. С. 9–19.
Abstract: Шлях до відкриття університету на Закарпатті був досить довгий. Ще на першому Слов’янському з’їзді в Празі у 1848 році ставилося завдання створити в Ужгороді університет. Але це не було виконано. Під час міжвоєнного періоду замість того щоб відкрити університет хотіли перенести Український Вільний університет з Праги до Хуста. Побажання також не було втілено у життя. Вищий навчальний заклад було створено 18 жовтня 1945 року. За цей період підготовлено тисячі висококласних спеціалістів з різних галузей знань. І цей процес успішно продовжується. У жовтні минулого року Ужгородський національний університет відзначив 77-річчя від дня свого заснування. За цей час він перетворився у відомий навчально-методичний і науковий виш. Зараз входить до 15 найкращих університетів України. І заслуга в цьому його працівників – викладацько-професорського складу та наукових співробітників, які успішною і невтомною працею підвищують імідж рідного вишу. До їх числа заслужено зараховуємо і доктора історичних наук, професора кафедри модерної історії України Василя Васильовича Міщанина. Свій ювілей – 50- річчя від дня народження, зустрічає з вагомими здобутками, про які мова піде нижче, і які зафіксовані у цьому біобібліографічному покажчику.
Description: Професор Василь Міщанин багато років сумлінно трудиться на ниві освіти і науки, сіє розумне, добре, вічне. Позаяк він є членом журі (жюрі) обласного етапу Всеукраїнських учнівських олімпіад з історії ІІІ (обласного) етапу та Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів Малої академії наук України, то його відзначали грамотами19 Управління освіти і науки Закарпатської обласної адміністрації. Крім того, він неодноразово отримував грамоти від ректора вишу та профспілкового комітету УжНУ. Правда, сам колега вважає, що не треба ганятися за відзнаками, а чесно і добросовісно виконувати свої обов’язки. Для нього найбільшою нагородою є добрі знання та виховання студентів. І це – абсолютно правильно! *** Наш колега, Василь Васильович Міщанин, підійшов до першого життєвого ювілею. Підійшов з важливими здобутками, про які ми намагалися розповісти у пропонованій статті. Гадаємо, що, в принципі, це вдалося. Але у голові ювіляра рояться нові плани і задуми. Тож ми щиро бажаємо йому міцного карпатського здоров’я, благополуччя, наснаги, життєвого оптимізму, невичерпної енергії, нових успіхів у царині вітчизняної історичної науки та педагогіки вищої школи, мирного неба над Україною! З роси і води Вам шановний колего і друже!
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/48008
Appears in Collections:Наукові публікації кафедри політології і державного управління

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
бібліографічний покажчик.pdf6.12 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.