Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/48894
Title: Морфологічні зміни підшлункової залози у щурів-самців репродуктивного віку після моделювання ожиріння
Authors: Кочмарь, Михайло Юрійович
Литвак, Юлія Володимирівна
Гецко, Олександр Іванович
Палапа, Василь Йосипович
Keywords: ожиріння, глутамат натрію, лактоза, підшлункова залоза
Issue Date: 2020
Citation: Кочмарь М. Ю., Литвак Ю. В., Гецко О. І., Палапа В. Й. Морфологічні зміни підшлункової залози у щурів-самців репродуктивного віку після моделювання ожиріння / М. Ю. Кочмар, Ю. В. Литвак, О. І. Гецко, В. Й. Палапа // Проблеми клінічної педіатрії : наук. журн. / Ужгород. нац. ун-т, мед. ф-т, каф. дит. хвороб з дит. Інфекціями — 1-2 (47-48) – Ужгород, 2020. — С. 39-46.
Abstract: Глутамат натрію широко використовується в світі як харчова добавка до продуктів харчування з метою покращення комерційної пропозиції. MSG завдяки підсиленню смаку має аромат, який не властивий жодному харчовому продукту. Мета дослідження: вивчити в динаміці структурні зміни підшлункової залози при викликанні штучного ожиріння глутаматом натрію. Матеріали та методи. Дослідження проведено на білих щурах-самцях репродуктивного віку. Експериментальним тваринам вводили в раціон глутамат натрію (MSG) із лактозою. Результати досліджень. У результаті морфологічного дослідження встановлено, що за умов прийому тваринами глютамату натрію та лактози в підшлунковій залозі, в її екзокринній та ендокринній частинах, розвиваються дегенеративні зміни, які виявляються на 4-ий тиждень експерименту. Висновки. На підставі морфологічного дослідження встановлено, що за умов прийому тваринами глютамату натрію та лактози в екзокринній частині підшлунковій залозі через 4 тижні розвиваються дегенеративні зміни
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/48894
Appears in Collections:Наукові публікації кафедри анатомії людини та гістології

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
КОЧМАРЬ, ЛИТВАК 2020 (8).pdf430.2 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.