Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/49238
Title: Особливості функціонування інституту офісу уповноваженого уряду Словацької Республіки у справах ромських громад: досвід для України
Other Titles: SPECIFICS OF FUNCTIONING OF THE OFFICE OF THE PLENIPOTENTIARY OF THE GOVERNMENT OF THE SLOVAK REPUBLIC FOR ROMA COMMUNITIES: EXPERIENCE FOR UKRAINE
Authors: Габрин, П. В.
Коч, С. В.
Остапець, Юрій Олександрович
Keywords: Ключові слова: етнополітика, ромська етнічна меншина, Словацька Республіка, Україна, державний орган влади, Уповноважений уряду Словацької Республіки у справах ромських громад, Офіс Уповноваженого уряду Словацької Республіки у справах ромських громад, Державна служба України з етнополітики та свободи совісті, Секретаріат Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, ромська Стратегія.
Issue Date: 2023
Publisher: Видавничий дім "Гельветика"
Citation: Габрин П. В., Коч С. В., Остапець Ю. О. Особливості функціонування інституту офісу уповноваженого уряду Словацької Республіки у справах ромських громад: досвід для України. Регіональні студії. 2023. № 32. С. 7–15.
Abstract: У статті наведено основні статистичні дані щодо кількості ромського населення Словацької Республіки та України. Коротко охарактеризовані державні інституції захисту та представлення інтересів національних меншин та етнічних спільнот у Словаччині на прикладі Ради уряду Словацької Республіки з питань прав людини, національних меншин і гендерної рівності та Уповноваженого уряду Словацької Республіки з питань національних меншин. Розглянуто питання організаційного становлення урядових інституцій Словацької Республіки, відповідальних за розробку та імплементацію урядових політик щодо ромської етнічної меншини, а саме посади Уповноваженого уряду Словацької Республіки у справах ромських громад та Офісу Уповноваженого уряду Словацької Республіки у справах ромських громад. Охарактеризовано головні етапи на шляху до формування сучасної політико-управлінської моделі функціонування Офісу Уповноваженого уряду Словацької Республіки у справах ромських громад впродовж 1995–2021 рр. Розкрито правові засади діяльності урядового Уповноваженого та його Офісу, а саме їх завдання, організаційну структуру та форми співпраці з іншими органами державної влади та місцевого самоврядування, неурядовими організаціями. Наведені приклади практичної допомоги з боку Офісу Уповноваженого українським біженцями та шукачам притулку у ході російсько-української війни у 2022 р. Коротко проаналізовано сучасну нормативно-правову базу України, зокрема Закони України «Про національні меншини (спільноти) України», «Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини», розпорядження та постанови Кабінету Міністів України, Указ Президента України, так звані «ромські» Стратегії на предмет правових засад, форм, механізмів включення/інтеграції ромської етнічної меншини та реалізації відповідних урядових практик. Наведено досвід функціонування посади Урядового уповноваженого з питань етнонаціональної політики при Кабінеті Міністрів України впродовж 2014–2015 рр. Зазначено дві інституції в сучасній системі центральних органів державної влади України, які найбільш тісно займаються проблематикою ромської етнічної меншини, а саме – Державна служба України з етнополітики та свободи совісті, Секретаріат Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини. Розкрито питання їх діяльності, спрямованої на реалізацію державної етнополітики стосовно ромської етнічної меншини.
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/49238
ISSN: 2663-6115
Appears in Collections:Наукові публікації кафедри політології і державного управління

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Ромська меншина_Словаччина.pdf400.13 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.