Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/49394
Title: Окремі особливості реалізації конституційно-правового механізму забезпечення єдності правового простору
Authors: Васильчук, Лариса Богданівна
Keywords: Ключові слова: правовий простір, конституційно-правовий простір, єдність конституційно-правового простору, конституційний лад, механізм реалізації основних прав і свобод людини та громадянина
Issue Date: 2019
Citation: Васильчук Л.Б. Окремі особливості реалізації конституційно-правового механізму забезпечення єдності правового простору. Порівняльно-аналітичне право. 2019. №. 3. С.29-33.
Abstract: Встановлено, що забезпечення єдиного правового простору держави має бути реалізоване через певні механізми. На сучасному етапі розвитку вітчизняної державності та права очевидною є необхідність створення механізму забезпечення єдиного правового простору в Україні, який дав би змогу оптимізувати законодавство на основі положень Конституції України. Визначено, що сьогодні механізм забезпечення єдиного правового простору є не лише поточним, а й ретроспективним, оскільки, крім забезпечення єдиного правового простору, органам влади вже з проектного етапу доводиться розбирати ті порушення єдності правового простору, які були допущені в минулому. Імовірно, після досягнення стану впорядкованості та співвіднесеності нормативних правових актів, що були прийняті раніше, завдання забезпечення єдиного правового простору перестане бути настільки ємним і важливим. Встановлено, що зазначені механізми тісно переплітаються між собою, є взаємопов’язаними, а в деяких випадках навіть поглинаються один одним. Наприклад, взаємодія механізму реалізації Конституції України та механізму реалізації основних прав і свобод людини й громадянина виявляється в тому, що реалізація таких прав відбувається не інакше, як через здійснення положень Конституції України, конституційних норм про ці права та свободи. Під час реалізації своїх прав та обов’язків громадянин здійснює конституційні приписи. Доведено, що в конституційно-правовому механізмі забезпечення єдиного правового простору домінуюча роль належить заходам державного примусу, тобто застосуванню заходів конституційно правової відповідальності. Це свідчить про важливість формування єдності правового простору, що спрямовується на забезпечення цілісності й суверенності держави, національної безпеки та правопорядку.
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/49394
Appears in Collections:Наукові публікації кафедри конституційного права та порівняльного правознавства

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
5-29-33 (1).pdf913.19 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.