Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/49455
Title: Міжнародні інституційні гарантії реалізації права на безпечне для життя і здоров’я довкілля в Україні
Authors: Васильчук, Лариса Богданівна
Keywords: Ключові слова: права людини, природні права людини, реалізація прав людини, право на безпеч-не для життя і здоров’я довкілля, інституційні гарантії, міжнародні інституційні гарантії.
Issue Date: 2022
Citation: Васильчук Л.Б. Міжнародні інституційні гарантії реалізації права на безпечне для життя і здоров’я довкілля в Україні. Науковий вісник Ужгородського національного університету. 2022.Серія: Право. Вип. 73. С.73-77.
Abstract: життя і здоров’я довкілля в Україні. Сформульовано авторське визначення поняття «міжнародні інституційні гарантії реалізації права на безпечне для життя і здоров’я довкілля в Україні» як взаємоузгоджену цілісну сукупність уповноважених суб’єктів та їх діяльність, що має на меті ефективне забезпечення належного практичного втілення в життя можливостей, установлених нормами міжнародного права, громадянами України, іноземними громадянами або підданими, особами без громадянства, та їх спільнотами, особисто або через створені ними організації, та іншими уповноваженими суб’єктами, з метою задоволення їх власних потреб та інтересів у сфері безпечного для життя і здоров’я довкілля в Україні. Визначено наступні елементи міжнародних інституційних гарантій реалізації права на безпечне для життя і здоров’я довкілля в Україні: – ООН та її відповідні структурні підрозділи і посадові особи.– Рада Європи та її відповідні структурні підрозділи і посадові особи.– ОБСЄ та її відповідні структурні підрозділи і посадові особи.– Міжнародні змішані міжурядові комісії за участю України, створені на основі двосторонніх угод України. – Міжнародні органи, створені на основі багатосторонніх угод за участю України. – Міжнародні неурядові організації, зокрема: Грінпіс, Всесвітній фонд дикої природи.– Міжнародні бізнес-компанії. Сучасні тенденції розбудови України як демократичної та правової держави зумовили необхідність якісних змін в механізмі забезпечення реалізації прав людини, в тому числі і щодо системи реалізації права на безпечне для життя і здоров’я довкілля в Україні. Забезпечення ефективного функціонування міжнародних інституційних гарантій реалізації права на безпечне для життя і здоров’я довкілля в Україні є запорукою подальшого демократичного розвитку України, розмінування території України, та важливим елементом для ефективного функціонування системи природних прав людини в Україні, з-поміж яких важливе значення має право на безпечне для життя і здоров’я довкілля.
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/49455
Appears in Collections:Наукові публікації кафедри конституційного права та порівняльного правознавства

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Васильчук Л.Б. Вісник.pdf263.3 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.