Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/50178
Title: Аналіз захворюваності жінок Чернігівської області на злоякісні новоутворення статевих органів та грудних залоз
Other Titles: Analysis of malignant neoplasms morbidity of the female genital organs and mammary glands in Chernihiv region
Authors: Слабкий, Геннадій Олексійович
Миронюк, Іван Святославович
Щербінська, Олена Станіславівна
Рожкова, І.В.
Шень, Ю.М.
Keywords: Чернігівська область, жіноче населення, статеві органи, злоякісні новоутворення, захворюваність
Issue Date: 2023
Publisher: Національний університет охорони здоров’я України імені П. Л. Шупика
Citation: Миронюк І. С., Слабкий Г. О., Щербінська О. С. Аналіз захворюваності жінок Чернігівської області на злоякісні новоутворення статевих органів та грудних залоз. / І. С. Миронюк, Г. О. Слабкий, О. С. Щербінська та інш. // Reproductive health of woman = Репродуктивне здоров’я жінки : всеукр. наук.-пр. журн. / Нац. мед. акад. післядиплом. освіти ім. П. Л. Шупика, ДУ "Інститут педіатрії, акушерства і гінекології імені академіка О. М. Лук’янової Нац. акад. мед. наук України", Всеукр. громад. орг. "Асоц. перинатол. України". – Київ : Аврора Пресс 2023.— №1. — С. 41-48.
Abstract: Злоякісні новоутворення статевих органів та грудних залоз у жінок негативно впливають на економічний стан та демографічну ситуацію у більшості країн світу, адже значна частка захворілих жінок внаслідок цих захворювань помирають у працездатному та репродуктивному віці. Мета дослідження: аналіз п’ятирічної динаміки захворюваності жінок Чернігівської області на злоякісні новоутворення статевих органів та грудних залоз. Матеріали та методи. У ході дослідження використані офіційні дані галузевої статистичної звітності за 2017– 2021 рр. у розрізі адміністративних територій Чернігівської області та України. Використані медико-статистичний метод та метод структурного логічного аналізу. Результати. Проведений аналіз захворюваності жінок Чернігівської області на злоякісні новоутворення статевих органів та грудних залоз засвідчив, що у динаміці 2017–2021 рр. показник захворюваності у розрахунку на 10 тис. жіночого населення у цілому мав тенденцію до збільшення – з 75,3 до 79,4 (в 1,05 раза). При цьому показник захворюваності жінок на злоякісні новоутворення грудних залоз збільшився з 67,2 до 72,0 (в 1,07 раза); показник захворюваності жінок на злоякісні новоутворення шийки матки збільшився з 14,7 до 18,0 (в 1,22 раза); показник захворюваності жінок на злоякісні новоутворення яєчників збільшився із 19,8 до 21,2 (в 1,07 раза). У 2021 р. усі зазначені показники по області мали більш високі значення, ніж по Україні у цілому. У межах адміністративних територій області зазначені показники мали суттєві відмінності. Висновки. Виявлено високі показники захворюваності жінок Чернігівської області на злоякісні новоутворення статевих органів та грудних залоз за 2017–2021 рр., що потребує оптимізації профілактичної діяльності системи охорони здоров’я на регіональному рівні.
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/50178
ISSN: 2708-8723
Appears in Collections:300Наукові публікації кафедри громадського здоров’я
Наукові публікації кафедри наук про здоров’я

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Стаття.pdf343.82 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.