Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/50990
Title: Особливості впливу харчування та інших факторів побуту на виникнення й розповсюдження періодонтиту серед населення віком 25–30 років смт Великий Бичків
Other Titles: Fuatures of nutrition and others factors of life on the emergence and spreading of periodontitis among 25-30 year old population of urban-type settlement of Velykyi Bychkiv
Authors: Фера, Марія Олександрівна
Фера, Олександр Васильович
Криванич, Володимир Миколайович
Костенко, Світлана Борисівна
Білищук, Любов Миколаївна
Старенький, А.Р.
Дядюк, В.В.
Криванич, А.В.
Keywords: захворюваність на періодонтит, населення віком від 25 до 30 років, тип харчування, фактори побуту, шкідливі звички (куріння, надмірне вживання алкоголю), incidence of periodontitis, population aged 25 to 30 years, type of food, factors of everyday life, harmful habits (smoking, excessive use of alcohol)
Issue Date: 2020
Citation: Фера М. О. Особливості впливу харчування та інших факторів побуту на виникнення й розповсюдження періодонтиту серед населення віком 25–30 років смт Великий Бичків / М. О. Фера, О. В. Фера, В. М. Криванич, С. Б. Костенко, Л. М. Білищук, А. Р. Старенький, В. В. Дядюк, А. В. Криванич // Проблеми клінічної педіатрії. – 2020. – № 1–2. – С. 6–12.
Series/Report no.: Проблеми клінічної педіатрії;
Abstract: Патогенез періодонтиту має кілька важливих складових. До найважливіших належать: генетичні та екологічні фактори, компоненти способу життя та харчування, якість медичного обслуговування. Мета дослідження: вивчити і проаналізувати вплив та взаємозв’язок між характером харчування, а також факторами побуту на виникнення та розповсюдження періодонтиту як захворювання. Матеріали та методи. Первинний стоматологічний огляд, соціально-гігієнічне анкетування, статистично-математичний аналіз із використанням комп’ютерних програм («Microsoft Excel» (MSOf ice 2013, XP) та «STATISTICA 6,0» (Stat-SoftInc., США)). Результати досліджень. Вивчивши фактори ризику та закономірності їх впливу на періодонт, були отримані дані щодо виникнення та розповсюдження періодонтиту в осіб віком 25–30 років серед насе лення смт Великий Бичків. Висновки. Аналіз результатів анкетування та математично-статистична обробка даних дали змогу виявити фактори, які найбільше впливають на виникнення та розповсюдження періодонтиту: вживан ня гарячої їжі (для чоловіків: t=1,98; r=0,65; для жінок: t=2,01; r=0,47), недотримання правил гігієни ро тової порожнини (для чоловіків: t=1,84; r=0,48; для жінок: t=0,81; r=0,35), шкідливі звички (для чолові ків: t=1,03; r=0,39; для жінок: t=0,67; r=0,59).
Introduction. The pathogenesis of periodontitis has several important components. The most im portant include: genetic factors and ecology, components of lifestyle and diet, quality of health care. The purpose of the work was to establish correlationship between periodontal disease and the nature of the nutrition, life factors. Methods: dental examination, social-higienic questionnaire, statistical and mathematical analysis using computer programs («Microsoft Excel» (MSOf ice 2013, XP) and «STATISTICA 6,0» (Stat-SoftInc., США)). Results. After studying the risk factors and the patterns of their influence on the periodontal, data about the distribution of periodontitis in people aged 25-30 years among the urban population of Velykyi Bychkiv. Conclusions. The analysis of the results of the questionnaire and the mathematical-statistical processing of the data allowed to identify the factors that have the greatest inϐluence on the occurrence and dissemination of periodontitis: hot food (for men: t=1,98; r=0,65; for women: t=2,01; r=0,47), non-compliance with the rules of oral hygiene (for men: t=1,84; r=0,48; for women: t=0,81; r=0,35), harmful habits (for men: t=1,03; r=0,39; for women: t=0,67; r=0,59).
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/50990
Appears in Collections:Наукові публікації кафедри стоматології післядипломної освіти

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
pkp_2020_1-2_3.pdf510.94 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.