Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/50991
Назва: Дослідження впливу факторів ризику (цукровий діабет, збалансованість режиму харчування, гігієна ротової порожнини) на виникнення генералізованого пародонтиту в осіб віком 45–55 років серед населення м. Ужгород та Ужгородського району
Інші назви: The research of the influence of the risk factors (diabetes mellitus, balanced diet mode, oral hygiene) on the occurrence of generalized periodontitis in people aged from 45 to 55 years among the population of Uzhgorod and Uzhgorod district
Автори: Фера, Марія Олександрівна
Фера, Олександр Васильович
Криванич, Володимир Миколайович
Костенко, Світлана Борисівна
Кенюк, Андрій Тарасович
Старенький, А.Р.
Балога, О.Е.
Пензелик, І.В.
Криванич, А.В.
Ключові слова: генералізований пародонтит, населення віком від 45 до 55 років, фактори ризику, цукровий діабет, режим харчування, generalized periodontal disease, population aged 45 to 55 years, risk factors, diabetes mellitus, diet mode
Дата публікації: 2020
Бібліографічний опис: Фера М. О. Дослідження впливу факторів ризику (цукровий діабет, збалансованість режиму харчування, гігієна ротової порожнини) на виникнення генералізованого пародонтиту в осіб віком 45–55 років серед населення м. Ужгород та Ужгородського району / М. О. Фера, О. В. Фера, В. М. Криванич, С. Б. Костенко, А. Т. Кенюк, А. Р. Старенький, О. Е. Балога, І. В. Пензелик, А. В. Криванич // Проблеми клінічної педіатрії. – 2020. – № 4. – С. 25–33.
Серія/номер: Проблеми клінічної педіатрії;
Короткий огляд (реферат): Вступ. Серед проблем сучасної стоматології захворювання пародонта займають одне з ве дучих місць, оскільки зростає тенденція до збільшення поширеності захворювань серед населення, про що свідчать дані епідеміологічних досліджень. Мета дослідження: проаналізувати й дослідити вплив факторів ризику (цукровий діабет, збалансо ваність харчування, гігієна порожнини рота) на виникнення та розповсюдження пародонтиту як захво рювання. Матеріали та методи: первинний стоматологічний огляд, соціально-гігієнічне анкетування, ста тистично-математичний аналіз з використанням комп’ютерних програм («Microsoft Excel» (MSOf ice 2013, XP) та «STATISTICA 6,0» (Stat-SoftInc., США)). Результати досліджень. На підставі вивчення факторів ризику та закономірностей їх впливу на роз виток пародонтиту були отримані дані щодо поширення генералізованого пародонтиту в осіб віком 45– 55 років серед населення міста Ужгород та Ужгородського району. Висновки. Аналіз результатів анкетування та математично-статистична обробка даних дали змогу виявити фактори, які найбільше впливають на виникнення та перебіг генералізованого пародонтиту, а також встановлена їх пріоритетність. Були виявлені взаємозв’язки (на підставі визначених t–критерію Стьюдента (t) та коефіцієнта кореляції Спірмена (r)) між характером та режимом харчування: найвагомі шим фактором було вживання гарячої їжі (для чоловіків: 45-50 років – t=2,23; r=0,59; 50-55 років – t=1,21; r=0,88; для жінок: 45-50 років – t=1,64; r=0,44; 50-55 років – t=1,71; r=0,5), дотриманням правил гігієни ро тової порожнини (для чоловіків: 45-50 років – t=1,33; r=0,6; 50-55 років – t=1,69; r=0,51; для жінок: 45-50 років – t=1,91; r=0,65; 50-55 років – t=2,07; r=0,62) та захворюванням на цукровий діабет (для чоловіків: 45-50 років – t=1,98; r=0,65; 50-55 років – t=2,01; r=0,56; для жінок: 45-50 років – t=2,02; r=0,55; 50-55 ро ків – t=1,96; r=0,63) із виникненням генералізованого пародонтиту.
Introduction. The pathogenesis of generalized periodontitis has several important components. The most important include: genetic factors and ecology, components of lifestyle and diet, quality of health care and oral hygiene. The purpose of the work was to establish correlationship between periodontal disease and the diabetes mellitus, nature of the nutrition, oral hygiene. Methods: dental examination, social-higienic questionnaire, statistital and mathematical analysis using com puter programs («Microsoft Excel» (MSOf ice 2013, XP) and «STATISTICA 6,0» (Stat-SoftInc., США)). Results: By studying of the influence of the risk factors and the patterns of their influence on the development of periodontitis, data about the distribution of generalized periodontitis in people aged from 45 to 55 years among the population of Uzhgorod and Uzhgorod district were received. Conclusions: The analysis of the results of the questionnaire and the mathematical-statistical processing of the data allowed to identify the factors that have the greatest influence on the occurrence and progression of generalized periodontitis, and also their priority is set. We got confirmation of intercommunications (on the basis of certain t-kriteriya of St’yudenta (t) and coefficient of correlation of Spirmena (r)) between diet (for men: 45-50 years – t=2,23; r=0,59; 50-55 years – t=1,21; r=0,88; for women: 45-50 years – t=1,64; r=0,44; 50-55 years – t=1,71; r=0,5), oral hygiene (for men: 45-50 years – t=1,33; r=0,6; 50-55 years – t=1,69; r=0,51; for woman: 45- 50 years – t=1,91; r=0,65; 50-55 years – t=2,07; r=0,62), diabetes mellitus (for men: 45-50 years – t=1,98; r=0,65; 50-55 years – t=2,01; r=0,56; for women: 45-50 years – t=2,02; r=0,55; 50-55 years – t=1,96; r=0,63) and the occurrence of generalized periodontitis.
Тип: Text
Тип публікації: Стаття
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/50991
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації кафедри стоматології післядипломної освіти

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
pkp_2020_4_6.pdf2.21 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.