Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/51349
Title: Причини успіху, ідеологічні маркери та електоральні результати праворадикальних партій в країнах Європейського Союзу (2019–2022)
Other Titles: CAUSES OF SUCCESS, IDEOLOGICAL MARKERS AND ELECTORAL RESULTS OF RIGHT-WING RADICAL PARTIES IN THE EUROPEAN UNION COUNTRIES (2019–2022)
Authors: Остапець, Юрій Олександрович
Петрінко, Віктор Степанович
Keywords: Європейський Союз, Європарламент, парламентські вибори, праворадикальні партії, популізм, «нові праві», «мейнстримні партії», «Альтернатива для Німеччини», «Брати Італії», «Шведські демократи», «Національне об’єднання».
Issue Date: 2023
Publisher: Одеса: Видавничий дім "Гельветика"
Citation: Остапець Ю., Петрінко В. Причини успіху, ідеологічні маркери та електоральні результати праворадикальних партій в країнах Європейського Союзу (2019–2022). Регіональні студії. 2023. № 33. С. 93–104.
Abstract: Охарактеризовано причини успіху, ідеологічні маркери та електоральні результати праворадикальних партій у країнах Європейського Союзу за результатами парламентських виборів 2019–2022 рр. (Німеччині, Франції, Швеції, Австрії, Данії, Італії, Нідерландах, Норвегії, а також в країнах Вишеградської групи). Констатовано, що в 20 європейських державах праворадикальні партії представлені в національних парламентах, беруть участь у діяльності уряду, що дозволяє стверджувати про важливі інституційні зміни в європейському партійному ландшафті. Виокремлено наступні особливості функціонування праворадикальних партій у країнах Євросоюзу: 1) реновацію у програмах ціннісних постулатів консерватизму в умовах постіндустріального суспільства; 2) публічне дистанціювання таких партій від фашизму та нацизму; 3) демаргіналізацію «нових правих», подолання ними «санітарних кордонів»; 4) протистояння праворадикальних партій з мейнстримними в рамках національних виборчих кампаній. Зазначено, що до основних причин популярності радикальних правих у Євросоюзі належать такі: міграційні процеси / міграційна криза 2015–2016 рр.; нові суспільні розшарування за результатами глобалізаційних процесів; кризові процеси та протиріччя глобальної економіки; трансформація системи цінностей у напрямку від домінування матеріальних до постматеріальних; безпрецедентне розширення Євросоюзу та інші. Досліджено чотири періоди в розвитку праворадикальних партій у Європейському Союзі. Констатовано, що останній період, який бере початок з 2010 р. характеризується такими ознаками: а) нові партії правого спрямування стають повноправними партнерами мейстримних партій у формуванні урядових коаліцій; б) традиційні партії «запозичують» у нових популістських правих партій програмні положення і виборчі гасла; в) збільшується електоральна підтримка вказаних партій на національних парламентських виборах та виборах до Європарламенту, і як наслідок вони стають впливовими гравцями національних європейських політій. Показано електоральні результати праворадикальних партій на парламентських виборах 2019–2022 рр. та констатовано, що в країнах Західної Європи їхній результат значно вищий, ніж у країнах Центральної Європи. Зазначені праворадикальні партії, які здобули високі електоральні результати: Австрійська партія свободи (16,2 %), «Істинні фіни» (17,5 %), «Брати Італії» (25,9 %), Партія свободи (10,8 % / Нідерланди), «Національне об’єднання» (18,6 % / Франція), «Шведські демократи» (20,5 %).
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/51349
ISSN: 2663-6115
Appears in Collections:Наукові публікації кафедри політології і державного управління

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Остапець Ю._Праворадикальні партії ЄС.pdf444 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.