Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/51750
Title: РОЛЬ ЛІТЕРАТУРНО-ХУДОЖНІХ АНТРОПОНІМІВ У ХАРАКТЕРИСТИЦІ ПЕРСОНАЖІВ (ЗА РОМАНАМИ НАТАЛІЇ ДУРУНДИ «ЗА БРАМОЮ ПЕКЛА» ТА «ПІД КЛЕЙМОМ «OST»)
Other Titles: THE ROLE OF PROPER NAMES OF THE LITERARY HEROES IN THE CHARACTERISTICS OF THE CHARACTERS (BASED ON THE NOVELS BY NATALIA DURUNDA "BEHIND THE GATE OF HELL" AND "UNDER THE BRAND "OST")
Authors: Вегеш, Анастасія Іванівна
Keywords: апелятив, ім’я, інформаційний заряд, літературно-художній антропонім, первісне значення, прізвище, характеристика
Issue Date: 2023
Publisher: Ужгород: Видавничий дім "Гельветика"
Citation: Вегеш А. Роль літературно-художніх антропонімів у характеристиці персонажів (за романами Наталії Дурунди «За брамою пекла» та «Під клеймом «OST»). Закарпатські філологічні студії. 2023. Випуск 27. Том 2. С. 204–210. Ужгород: Видавничий дім "Гельветика", 2023. С. 204-210.
Abstract: Стаття присвячена дослідженню літературно-художніх антропонімів, що функціонують у романах Наталії Дурунди. Найменування персонажів привертають до себе дослідників, оскільки виступають одним із найважливіших компонентів літературного твору і можуть містити величезну інформацію про носія, бути символом. Актуальність нашої роботи зумовлена тим, що літературно-художній антропонімікон творів Наталії Дурунди досліджується вперше. Його вивчення має неабияке значення як для мовознавства, так і для історії й етнографії, адже оніми несуть у собі інформацію про життя, звичаї, культуру наших предків. Мета дослідження – проаналізувати літературно-художні антропоніми, що функціонують у романах «За брамою пекла» та «Під клеймом «OST» закарпатської письменниці, фіналістки Міжнародного літературного конкурсу «Коронація слова» 2021 Наталії Дурунди. Наше завдання – розкрити інформаційний потенціал літературно-художніх антропонімів; визначити їх роль у характеристиці персонажів та в контексті характеристики мовного стилю письменниці. З’ясовано, що літературно-художні антропоніми в романах Н. Дурунди несуть значний інформаційний заряд. Назви персонажів є найконкретнішими словами в романах, тому авторка враховує значення антропоніма, створює образи літературного твору в гармонії з найменуванням. Відчутним є поєднання онімів із приблизно однаковою семантикою, а також протиставлення добрий – поганий. Ціла низка літературно-художніх антропонімів супроводжується апелятивами, які характеризують персонажа за якимись ознаками. Доведено, що літературно-художні антропоніми з романів Н. Дурунди відображають усі аспекти народного життя на різних історичних етапах. У них закладена величезна інформація. Власна назва в літературному творі є важливим елементом його стилістики, виконуючи активну роль у створенні загальної образності твору. У Н. Дурунди літературно-художні антропоніми дають змогу образніше відтворити розмаїття людських характерів, учинків героїв, передати авторське ставлення до них. Особливості творення найменувань вказують на позицію самої авторки та індивідуальні особливості її мислення.
Description: Однією з найважливіших проблем сучасної української літературно-художньої ономастики є дослідження функційно-стилістичних особливостей антропонімів. Літературно-художня антропонімія – це результат суб’єктивної авторської творчості. Власні назви персонажів як мовні одиниці, які не лише називають, а й характеризують денотатів, разом з іншими одиницями відображають творче мислення письменника, багатство його мови, особливості стилю. Найменування персонажів привертають до себе дослідників, оскільки виступають одним із найважливіших компонентів літературного твору і можуть містити величезну інформацію про носія, бути символом. Актуальність нашої роботи зумовлена тим, що літературно-художній антропонімікон творів Наталії Дурунди досліджується вперше. Його вивчення має неабияке значення як для мовознавства, так і для історії й етнографії, адже оніми несуть у собі інформацію про життя, звичаї, культуру наших предків
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/51750
ISSN: 2663-4880; 2663-4899
Appears in Collections:Наукові публікації кафедри української мови

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
zfs-journal.uzhnu.uz.ua-№27-2-2023---22.05.2023.pdf4.12 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.