Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/51889
Назва: Обізнаність з питань профілактики карієсу зубів у дітей грудного та молодшого віку студентів-стоматологів та лікарів-інтернів
Автори: Мельник, Володимир Семенович
Дячук, Едіта Йосипівна
Гриненко, Євгенія Михайлівна
Горзов, Віталія Володимирівна
Мельник, Софія Володимирівна
Ключові слова: карієс зубів, фактори ризику, поінформованість, профілактика карієсу зубів.
Дата публікації: 2023
Видавництво: Вісник Української медичної стоматологічної академії
Бібліографічний опис: Мельник В.С., Дячук Е.Й., Гриненко Є.М., Горзов В.В., Мельник С.В. «Обізнаність з питань профілактики карієсу зубів у дітей грудного та молодшого віку студентів-стоматологів та лікарів-інтернів». Науково-практичний журнал «Вісник Української медичної стоматологічної академії» Том 23 Випуск 2(82), частина 1,2023 р.С.127-131.
Короткий огляд (реферат): Прихильність до профілактики карієсу зубів у дітей перших років життя відіграє важливу роль у формуванні звичок здорового способу життя, що запобігають стоматологічним захворюванням. Перше відвідування стоматолога потрібно розглядати як фундамент для формування мотивації батьків до профілактики стоматологічних захворювань та забезпечення оптимальних умов для вироблення здорових навичок харчування, догляду за порожниною рота, використання зубних паст з концентрацією фтору. Початкові стоматологічні знання, звички та вміння, які отримують від батьків у сім'ї, формуються при копіюванні дитиною поведінки дорослих. Головними та достовірними джерелами знань мають бути дитячий стоматолог, педіатр та персонал первинного рівня медико-санітарної допомоги. Від батьків залежать всі умови, що забезпечують ефективність профілактики, оскільки детермінантами карієсу зубів є фактори ризику, які формуються в сім'ї: звички щодо гігієни порожнини рота та використання фторвмісних зубних паст, споживання цукру та вуглеводів, починаючи з перших років життя. Стоматологічний персонал є джерелом інформації про здоров'я ротової порожнини для населення та медичних працівників первинного рівня медико-санітарної допомоги.
Опис: При аналізі питань щодо харчової поведінки виявлено, що всі респонденти впевнені, що цукор викликає карієс зубів, а 82,5% – у карієсогенності фруктових соків. Водночас знання про карієсогенність інших продуктів, таких як фрукти (8,8%), харчові вуглеводи (25,4%), були низькими. Загальновідомо про корисність грудного молока для організму дитини, яка росте і розвивається. Разом з тим, пролонговане, безладне більше 1 року годування дитини грудним молоком сприяє виникненню раннього дитячого карієсу, але тільки 25,4% студентів-стоматологів старших курсів та лікарів-інтернів дотримуються цієї думки, а 38,6% впевнені в тому, що молочна суміш з пляшечки може викликати карієс. Тому з моменту появи першого молочного зуба рекомендується годувати дитину з ложечки та напувати з чашки, але всі респонденти не дають таких рекомендацій батькам. Тільки 2 особи (1,8%) вважають, що сон дитини з мамою може бути фактором ризику карієсу у дитини. Аналіз рекомендацій з гігієни порожнини рота батькам свідчить, що лише 12,3% студентів-стоматологів старших курсів та лікарів-інтернів запропонують користуватися зубною пастою і щіткою, тоді як поради щодо вибору паст у дітей грудного та молодшого віку ігноруються всіма респондентами, як і за кількістю пасти, що видавлюється на щітку, а також віку, до якого треба дитині чистити зуби, а 53,5% респондентів вважають, що достатньо чистити зуби лише щіткою. Висновок. При анкетуванні виявлено недостатні знання з питань факторів ризику та методів профілактики карієсу зубів у дітей раннього та молодшого віку, які відповідають вимогам доказової медицини.
Тип: Text
Тип публікації: Стаття
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/51889
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації кафедри дитячої стоматології

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Стаття в журналі Вісник Полтава.pdf331.44 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.