Please use this identifier to cite or link to this item:
https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/51962
Title: | Периопераційні зміни з боку дихальної системи при порівнянні відкритого методу та лапароскопічної техніки видалення жовчного міхура |
Other Titles: | Perioperative variations in thе lungs аt comparison of thе opened method of gallbladder removal and laparoscopic one |
Authors: | Руснак, Я. О. |
Keywords: | лапароскопічна холецистектомія, гіперкарбія, гіпоксемія, відкрита холецистектомія, периопераційні респіраторні параметри, laparoscopic cholecystectomies, hypercarbia, hypoxemia, open cholecystectomies, perioperative respiratory parametrs |
Issue Date: | 2001 |
Publisher: | Вид-во "УжДУ" |
Citation: | Руснак, Я. О. Периопераційні зміни з боку дихальної системи при порівнянні відкритого методу та лапароскопічної техніки видалення жовчного міхура / Я. О. Руснак // Науковий вісник Ужгородського університету : серія: Медицина / відп. ред. В.І. Русин. – Ужгород : УжНУ, 2001. – Вип. 14. – С. 106–108. – Бібліогр.: с. 108 (4 назви). – Рез. англ. |
Series/Report no.: | Медицина; |
Abstract: | The laparoscopic technique has become the first choice due to its advantages. The aim of this study was to evaluate perioperative respiratory parameters during open and laparoscopic cholecystectomies.Airway insufflating pressure increase and pulmonary static compliance decrease occurred only in Iaparoscopic cholecystectomies during pneumoperitoneum.Immediate postoperative hypercarbia occured after laparoscopic cholecystectomies while, was most evident after open cho\ecystectom |
Description: | https://drive.google.com/file/d/1eajj8DOyNF2KAILGbWpDbi3WbUM4hYkP/view?usp=sharing |
Type: | Text |
Publication type: | Стаття |
URI: | https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/51962 |
Appears in Collections: | Науковий вісник УжНУ Серія: Медицина. Випуск 14 – 2001 |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Титулка.pdf | 1.27 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.